Militärövningen förstör miljön och klimatet

» Insändare DN Åsikt, publicerad 2019-03-26

Foto: DN, Tomas Bergman

Militärövningen Northern Wind 19 i östra Norrbotten förstör miljön och klimatet. Det är dags att försvaret slutar att smutsa ner vår miljö, skriver Ingegerd Municio KFF Stockholm. 

Vi vanliga dödliga skäms om vi någon enstaka gång flyger, när vi ska på semester eller besöka vänner utomlands. Det gör inte militären. I hela tio dagar gör de en massiv flygövning över norra Finland, in i Sverige och inom Östra Norrbotten ned till Boden. 10000 soldater, från Sverige, Finland, Norge, Storbritannien och USA fyller luftrummet med sina militärflyg, förstör skog och mark med sina tanks och andra tunga fordon. Allt detta utan någon tanke på miljön. Nu har militären dessutom råkat släppa ut ett miljöfarligt ämne som hotar en vattentäkt utanför Överkalix.

Nästa gång de sätter ingång med Northern Wind tycker vi att de kan nöja sig med hälften. Allra helst ska de helt och hållet sluta med att leka krig hos oss, ett krig som denna gång fått en dödlig utgång. Vi tycker de ska sluta smutsa ner vår miljö och förstöra våra land och vatten.

Ingegerd Municio, KFF Stockholm

Comments are closed.