Anne Rosberg: USA:s bombplan övar i Sveriges luftrum

I dagarna samövar svenskt stridsflyg Jas 39 Gripen och bombflygplan B-1B Lancer från USA över Sverige där de amerikanska bombplanen genomför låtsasattacker på svensk mark.

Detta förklaras på Försvarsmaktens hemsida som att det långsiktigt skapar stabilitet och säkerhet! Upptrappningen suddar alltmer ut gränsen mellan svensk alliansfrihet och det USA-ledda Nato.

Hur detta kan gynna avspänningen i vår del av världen är för oss ofattbart. Och att Försvarsmakten kan ha den inställningen är mycket oroande. Tvärtom är det ju en i raden av provokationer och ger verkligen ingen bild av önskan om fredlig samexistens.

Sverige verkar dessutom helt ha övergivit diplomatiska, kulturella och mellanmänskliga förbindelser förutom med Nato och EU. Inte ens ett förbud mot kärnvapen, som regeringen själv varit med om att ta fram, vill de skriva under av rädsla för Nato.

Det var längesen man kunde tro på Sverige som en fredsfrämjande kraft i världen. Vi medborgare har inte ens fått vara med och rösta om Sveriges nya säkerhetspolitik med ett ständigt närmande till Nato och vad partierna tänker ta sig till i dessa frågor.

För Sveriges säkerhetspolitik
• Dra tillbaks Värdlandsavtalet.
• Godkänn FN:s konvention om ett kärnvapenförbud.
• Samarbeta även med Ryssland och andra länder, inklusive kärnvapenstaterna, för att kraftigt minska risken för krig.
• Genomför en allsidig analys och öppen debatt om försvarspolitiken.

Anne Rosberg
Medlem i Kvinnor för fred, Skåne

Publicerad i Ystads Allehanda

 


*

code