Kärnvapenmotstånd

Foto: ican.org

Den viktigaste fredsfrågan av alla är förbud mot kärnvapen. Därför har 122 stater, däribland Sverige, arbetat fram ett FN-förbud mot kärnvapen. 2017 års Nobelpris tilldelades ICAN och den folkliga kampen mot kärnvapen! 

För att konventionen ska träda i kraft krävs att 50 länder signerar och ratificerar. Läget just nu är att 57 länder har signerat och 7 ratificerat. Det är vanligt att det tar två år för sådana här konventioner att träda i kraft. När detta väl sker ska förbudet mot kärnvapen stödja arbetet i NPT och skapa en faktisk nedrustning av kärnvapen.

När det gäller situationen i Sverige, vill vi som driver frågan framför allt placera de humanitära konsekvenserna av varje användning av kärnvapen i centrum för debatten. Nu har regeringen tillsatt en utredning, men det är viktigt att fortsätta att bilda opinion i frågan. Enligt en SIFO-undersökning av Olof Palmes Internationella Center är 86% för att Sverige skriver på och ratificerar konventionen.

Foto: ican.org

Under året kommer framför allt kampen för att Sverige ska underteckna FN:s konvention om förbud mot kärnvapen vara tongivande. Vill du engagera dig med oss? Här nedan har vi listat fyra konkreta saker du kan göra.

 1. Skicka vykort – till Statsministern, Utrikesministern och Försvarsministern. Hör av dig till kansliet på info@kvinnorforfred.se om du vill ha vykort.
 2. Kärnvapenupprop – ladda ner namninsamlingen och samla underskrifter bland dina vänner och bekanta.
  Gå till namninsamlingen.
 3. Brevkampanj till Centerpartiet – Situationen idag är att riksdagen är splittrad. Miljöpartiet och Vänsterpartiet är för att Sverige signerar och ratificerar FN-konventionen. Moderaterna, Folkpartiet och Sverigedemokraterna är emot, medan socialdemokraterna balanserar någonstans mitt emellan. Centerpartiet är splittrade och därför är det bra att skicka brev och påverka dina lokala centerpartister. Detta brev är adresserat till Kerstin Lundgren C (Utrikesutskottet).
  Ladda ner brevet.
 4. Brevkampanj till Socialdemokraterna – en kampanj riktad mot socialdemokraterna i försvars- och utrikesutskottet. En kan formulera ett eget brev, eller direkt kopiera det brev som vi skrivit.
  Ladda ner brevet.
 5. Politikerenkät – skicka en enkät till de olika partierna och fråga om de vill förbjuda kärnvapen.

FLER TIPS OCH IDÉER

 • Mobilisera alla kontakter vi har
 • Namninsamlingar
 • Kontakta riksdagspartierna lokalt; landsting- och kommunfullmäktige
 • Mejla politiker
 • Insändare i lokala medier
 • Fokusera på de humanitära konsekvenserna, när vi pratar om konventionen
 • Gå med i ICAN
 • Skriva motioner både i partier och organisationer
 • Använda dagar som 1 maj, 7 juli (ICAN International), 6 augusti (Hiroshima), 26 augusti (Internationella dagen mot kärnvapenprov) för att väcka opinion för FN-konventionen.