Kärnvapen

Foto: ican.org
Den viktigaste fredsfrågan av alla är förbud mot kärnvapen. Därför har 122 stater, däribland Sverige, arbetat fram ett FN-förbud mot kärnvapen. 2017 års Nobelpris tilldelades ICAN och den folkliga kampen mot kärnvapen!
För att konventionen ska träda i kraft krävs att 50 länder signerar och ratificerar. Enligt en SIFO-undersökning av Olof Palmes Internationella Center är 86% för att Sverige skriver på och ratificerar konventionen.
18 januari 2019 presenterades regeringens utredning om FN-konventionen för ett globalt förbud mot kärnvapen. Ensamutredaren Lars-Erik Lundin kom till slutsatsen att Sverige inte ska skriva på konventionen, enligt Kvinnor för Fred en direkt reaktion på USA:s försvarsministers brev till svenska regeringen i höstas. Brevets budskap var att om Sverige skriver under FN-konventionen så kommer det att få konsekvenser för svenskt militärt samarbete med USA och Nato.
» Läs vårt pressmeddelande om utredningen.
» Läs även synpunkterna från Kvinnor för Freds lokalgrupper

Foto: ican.org
Under året kommer framför allt kampen för att Sverige ska underteckna FN:s konvention om förbud mot kärnvapen vara tongivande. Vill du engagera dig med oss? Här nedan har vi listat några konkreta saker du kan göra.
- Skicka vykort – till Statsministern, Utrikesministern och Försvarsministern. Hör av dig till kansliet på info@kvinnorforfred.se om du vill ha vykort.
- Remiss – regeringens utredning om FN-konventionen för ett globalt förbud mot kärnvapen är ute på remiss till 26 april. Ladda ner Kvinnor för freds remiss och skicka in till regeringen.
» remissvar
» bruksanvisning remissvar
FLER TIPS OCH IDÉER
- Mobilisera alla kontakter vi har
- Namninsamlingar
- Kontakta riksdagspartierna lokalt; landsting- och kommunfullmäktige
- Mejla politiker
- Insändare i lokala medier
- Fokusera på de humanitära konsekvenserna, när vi pratar om konventionen
- Gå med i ICAN
- Skriva motioner både i partier och organisationer
- Använda dagar som 1 maj, 7 juli (ICAN International), 6 augusti (Hiroshima), 26 augusti (Internationella dagen mot kärnvapenprov) för att väcka opinion för FN-konventionen.