Många möten på föreningsmässan i Laholm

sfi_massa_2016

Hej, idag 24 november var Laholms Kvinnor för fred-gruppen med på en liten föreningsmässa för SFI-elever (svenska för invandrare). Mässan ägde rum i Studieförbundet Vuxenskolans (SV) lokaler. 45 föreningar var inbjudna, 11 tackade ja. Till sist dök bara sex föreningar upp: Folk är upptagna. Eller tror föreningarna att de inte har någonting att visa. Över 50 besökare kom i omgångar. De stannade länge, alla var mycket deltagande. Ljudnivån blev livlig emellanåt. De närmade sig i grupper à tre – tre män eller tre kvinnor. Det blev enkla samtal (varifrån kommer du – hur länge har du varit i Sverige…) och samtal om fred och krig, arbete, familj och krig igen. Nästan alla kom från Syrien.

Tre män ville träffa Kvinnor för fred-gruppen och prata mer med oss. Alla besökare var synnerligen glada att få kontakt och kommunicera på svenska. När lokalen var tom passade vi på att prata oss emellan – Föreningen Norden, en hembygdsförening, Biodlarföreningen, FN-föreningen och ett politiskt parti. Alla har vi samma problem – det är svårt att rekrytera yngre medlemmar.
– Vi som finns kvar måste hålla ihop. I grund och botten vill vi ju alla samma sak, leva ett demokratiskt Sverige och visa hur det fungerar för invandrarna, menade Karin från hembygdsföreningen och fick medhåll av Berit från Föreningen Norden.

Vår Kärnvapenfritt Sverige-namninsamlingslista fylldes, värvningsfoldrarna försvann. I köket talade Gunaino och jag med en av mässprojektledarna, en kvinna, om hur man kan bearbeta sina krigstrauman.
– Språket räcker inte till. Kanske borde man också måla och teckna på flyktingförläggningarna? Själv hade hon målat en akvarell, en kvinna som grät. Bilden satt i köket på väggen, omringad av färgglada fotografier, syriska städer och landskap. Nedanför kaffebordet med många läckra syriska bakelser.

Om två dagar är det Kungsbacka tur för föreningsmässa i SV:s regi. Efter jul i Hallands övriga kommuner. Projektledarna hoppas att idén sprider sig över hela riket.
/Susanne Gerstenberg, KFF

Comments are closed.