MILITÄRMANÖVRAR FÖRSTÖR MILJÖN

Debattartikel publicerad i Dagens ETC 2018-10-11
https://www.etc.se/debatt/militarmanovrar-forstor-miljon

Pansarskytteförband på övningen ”Våreld”
Foto: Magnus Hjalmarson Neldeman/SvD/TT

Efter förberedande övningen ”Våreld” i Kvarn och pansarregementet i Skövde är det dags för Natomanövern ”Trident Juncture” 25 oktober till 7 november. Den äger rum i Nordsjön, Nordnorge och hela Nordkalotten och Österjön/Bottenhavet med 45 000 soldater från 30 länder inklusive det förment alliansfria Sverige. Den deklarerade förutsättningen är att Ryssland anfallit Norden.

Som vi skrivit förr är det osannolikt att ryssar är så korkade att de ger sig på resten av västvärlden med dess redan femtonfaldiga militära överlägsenhet. Snarare är det västs avsikter vi ska vara oroliga för.

I manövern deltar 60 fartyg, 150 flygplan och 10 000 markfordon, allt propagerat som ”The Nato Response Force”. Vi säger snarare Attack Force.

De flytande, flygande och landgående militära kollosserna drar förstås flygfotogen och dieselbränsle. Under två veckor kommer hela vår nationella koldioxid- och annan föroreningsbesparing att förslösas.  Ta bara Stridsvagn 122 som rullar för jämnan i Sverige. Vagnen väger tom 57 ton och med ammunition m m 62 ton. Den drar på landsväg 340 liter diesel på tio mils körning, i terräng 530 liter på samma sträcka. Redan på tomgång drar den 12,5 liter i timmen. Pansarbandvagn 302 väger 14 ton och drivs av 270 hästkrafters diesel.

Multiplicera dessa siffror med de 10 000 markfordon det handlar om, inklusive rätt många lastbilar med tung last.

Lägg därtill överljudsflygplanens bränsleförbrukning per minut. JAS 39 Gripen har en startvikt upp till 16 ton. (Ingen uppgift finns utöver gamla Viggens 25-30 liter i minuten.) Glöm inte ubåtarna och de flytande pansrade vidundren…

Räkna sedan in den vatten-, mark- och vägförstöring som axeltryck, bombkrevader och serier av metalliska och andra kemiska föroreningar åstadkommer och multiplicera med antalet stora militärövningar per år (bara i Sverige fyra-fem…). Vem blir då motiverad att ransonera bilresandet och semesterflygandet för klimatets skull? Och vem tror att fredlig samexistens är möjlig, när kall fientlighet, ekonomiska sanktioner och krigspropaganda dagligen signalerar den raka vägen till utplåning?

Vi skriver ändå!

ERNI & OLA FRIHOLT
Torget1, Stocken, 474 92 Ellös
0304-51215

Comments are closed.