Rapport från Urkultfestivalen 2018

Under årets Urkultfestivalen 2-5 augusti representerades Nätverket kärnkraftsfritt Bottenviken, Kvinnor för fred och Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen av Ilona Riez, Hälsingland, Erik Danielsson, Umeå och Måna Wibron, Sundsvall. Ett antal aktivister från olika dela av landet hjälpte också till med namninsamling mm under festivaldagarna.

Vi medverkade på Solidaritetstorget med info material, medlemsvärvning och försäljning av solknappar, solflaggor och annat material tillsammans med ett drygt 10-tal andra föreningar. Hundratals personer skrev under Nätverkets namninsamling för att stoppa planerna på det finsk-ryska kärnkraftverket i Pyhäjoki, Finland och ett 20 tal personer anmälde sig som nya medlemmar.

På fredagen visade vi filmen ”Vårt brott heter ansvar” på Markusgården. Programmet avslutades med samtal som leddes av Carl Schlyter, mp. Under festivaldagarna visade vi även installationen Nuclear Grass, av den tyska konstnären Anna Malt på gräsplanen utanför Markusgården.

Urkultfestivalen är ett fantastiskt ställe att möta människor från hela landet, berätta om våra föreningar och informera om freds- och miljöfrågor. Bland annat fick vi lyssna till Rebecka Le Moine som framförde några av sina texter vid vårt bord, på kvällen sedan hon tilldelats andra pris under festivalens Poetryslam tävling!

Intresset bland festivalbesökarna för våra tre föreningar var stort och vår medverkan under årets festival känns både betydelsefull och trivsam och gav oss dessutom många nya kontakter.

Måna Wibron, Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen, Sundsvall

Comments are closed.