september 2017


 

STOCKHOLMS FREDSSEMINARIUM

september 2-3 @ Alviks Kulturhus, Gustavlundsvägen 168a, Bromma Stockholm

Föredragshållare: Maj Britt Theorin, Pål Steigan, Tine Spang-Olsen, Stefan Lindgren, Jan Myrdal, Henrik Hjalle, Jan Öberg m.fl.
Stockholms Fredsseminarium hålls:
Lördag 2 september och söndag 3 september kl.10:00-13:00.
Lördag i Nockeby-salen: kl. 14:00-18:00
Söndag i Bromma-salen: kl. 10:00-13:00 
Fri entré!
Arrangör: Föreningen Folket i Bild/Kulturfront-Stockholm

 

EBA-SEMINARIUM OM FRED

september 6 @ 14:00 – 16:00
Hörsalen, Myntkabinettet, Slottsbacken, Stockholm 

Det svenska utvecklingssamarbetet ska, som ett av fem centrala perspektiv, genomsyras av ett konfliktperspektiv. Regeringen har angett som ambition att öka sitt fokus på freds- och statsbyggande genom att genomgående ta hänsyn till konfliktfrågor i utvecklingssamarbetet. 
Under detta seminarium presenteras tre avhandlingar som undersöker bland annat vilken roll religionen kan spela i främjande av fredsprocesser, hur man bygger varaktig fred samt vad som påverkar olika typer av medlingstekniker.

Mer information »

 

PROTEST MOT AURORA 17

september 9 @ 13:00 – 16:00
Sergelstorg, Stockholm

Vi kommer att protestera mot försvarsmaktsövning AURORA 17. En stor militärmanöver som hålls i september 2017 med cirka 19 000 soldater.

Vi protesterar inte mot att Försvarsmakten övar för att kunna försvara Sverige. Det är vad den finns till för. Problemet är att den här gången vill försvaret också öva sig i att tillämpa värdlandsavtalet mellan Sverige och NATO som trots kritik ingicks förra året.

Arrangör: Nej till NATO och Sveriges Fredsråd

Mer information »

 

FREDSÖVNING ÅLAND 17

september 8 – 10 @ Gregersö, 22130, Åland

Åland 17 är den första fredsövningen i sitt slag. Likt de krigsövningar som utvecklats under sekler med nästintill obegränsade anslag kommer den här första fredsövningen blanda verklighet med fiktion.

Det verkliga är deltagarna. Femton personer från Sverige och femton personer från Ryssland. Alla har de fredsbevarande samhällsuppdrag. De är författare, politiker, fackföreningsaktiva, trosföreträdare, debattörer, och artister.

Det fiktiva är scenariot. Under de två övningsdagarna kommer situationen att stegras från det relativa lugn som rådde för ett decennium sen till öppet krig. Under varje steg av eskalationen ställs deltagarna inför situationer som prövar deras beredskap att bevara freden.

Målen är att lära känna den breda fredsrörelsens svagheter och styrkor, att skapa, upprätthålla och stärka för freden avgörande kontakter samt att utveckla fredsövningen som ett verktyg för hållbar fred.

Platsen är liksom tiden vald för dess symboliska betydelse. Åland demilitariserades i ett avtal mellan Sverige och Ryssland för över 150 år sen. Det är ett avtal som sedan dess respekterats och bekräftats i nya traktat. I tid sammanfaller Åland 17 med två rekordstora krigsövningar – Aurora 17 i södra Sverige och Zapad i västra Ryssland.

 

FREDSTÄLT

september 11 – 16
Brunnsparken, Göteborg

Under Aurora 17 kommer Fredsam att ha ett informationstält i Brunnsparken. Deras budskap är: försvara alliansfriheten. Nato ut ur Göteborg. Inga kärnvapen på svensk mark och investera i fred inte i krig.

Kvinnor för Fred Väst kommer att finnas på plats i tältet onsdag 13/9.

Oljemålning av Ola Friholt, Stocken, Orust

Mer information »

 

FREDSFEST I SKYMNINGSTIDER

september 16 @ 20:00
Musikens Hus, Göteborg

En kväll i fredens tecken för att visa vårt motstånd mot NATO:s krigsövning AURORA 17, med artister som: Lilla bäcken, Moa Brynnel, Americo Appiano y Los Stefanos, Eva Nykvist, Matilda Magnusson. Konferencier: Eva Nykvist

Mer information »

 

FREDSAKTION MOT KRIGSÖVNINGEN AURORA

september 15 -18
Göteborg

Kriget startar här – vi stoppar det här!
En krigsövning är alltid en förberedelse för krig. I och med Aurora 17 bjuder fredsrörelsen in till att stoppa pågående krigsförberedelser. Välkomna till en långhelg (fredag – måndag) med föreläsningar, aktionsträning, samtal, möten, aktion, demonstration & fredslopp.Vi startar fredag kväll med välkomstmiddag och fortsätter på lördagen med fredsaktionsträning och förberedelser. Under söndagen kommer seminarier på temat motstånd mot krig och förtryck äga rum och på måndagen gör vi tillsammans ickevåldsligt motstånd mot krigsövningen Aurora.
 

Mer information »

 

VI SKULLE HA SPELAT LYSISTRATE

september 18 – 23
Visby, Gotland

En pjäs om kvinnorna i fredsrörelsen
Manus och regi Stina Oscarson
Arrangör Kvinnor för Fred

Missa inte den högaktuella och banbrytande föreställningen som handlar om kvinnorna i fredsrörelsen. En hyllning till alla de kvinnor som kämpat för fred genom tiderna och inte fått ta plats i historieböckerna.

”Den historia jag och många andra fått berättad för oss i skolan handlade mest om kungar och krig” säger Stina Oscarson ”trots att mänsklighetens stora segrar nog snarare drivits fram av kvinnor som arbetat för fred.”

Mer information »

 

INTERNATIONELLA FREDSDAGEN – TYST MANIFESTATION

september 21 @ 12:00 – 13:00
Stortorget, Laholm

Arrangör: Kvinnor för Fred, Gröna kvinnor, FN-föreningen, Amnesty International

 

FN:S BESLUT OM KÄRNVAPENFÖRBUD

september 21 @ 18:00
Katasalen våning 1 i ABF-huset, Stockholm

Seminariet kommer att redovisa resultatet av Förenta Nationernas konferens, som avslutades 7 juli, i vilken 122 stater röstade för att införa ett förbud mot kärnvapen, däribland Sverige, analogt med de förbud som redan finns rörande andra massförstörelsevapen. Förbudet träder i kraft när det ratificerats av 50 FN-stater. Idag finns cirka 15 000 kärnvapen i världen.

Mer information »

 

EN GRÄNSLÖS FREDSGALA

september 23 @ 12:00 – 22:00
ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm, Z-salen

Föreläsningar: kl 12-16
Artistgala: kl 17:30 – 22

Mer information »

 

SVERIGE SOM FREDSAKTÖR

september 25 @ 18:00
Medborgarhuset Trappan och ABF i Vällingby

Sverige som fredsaktör. Välkomna till föreläsning med Maj-Britt Theorin i Trappan, Vällingby.

Mer information »