Skriv på FN-konventionen mot kärnvapen

Sverige borde skriva på FN-konventionen som förbjuder kärnvapen, anser insändarskribenten.

Foto: REX

DN Åsikt 1 april 2019
Sara Moser Kvinnor för fred Stockholm

Frågan om kärnvapen är lika viktigt som det mer uppmärksammade klimathotet. Sverige borde skriva på FN-konventionen som förbjuder kärnvapen.

Hotet mot klimatet är tvåfaldigt. Sedan 1950-talet har jordens medeltemperatur stigit med 0,9 grader. Det har lett till att ökenområden breder ut sig, att snö och is i kalla områden smälter och havsnivån höjs. 

Orkaner och cykloner orsakar mer skada. Knappt en grad låter inte mycket, men om vi jämför det med att medeltemperaturen under istiden var fem grader lägre än i dag förstår vi allvaret.

Det andra hotet mot klimatet kommer från kärnvapen. Nio länder har kärnvapen, där Ryssland och USA ungefär 7 000 var, Frankrike, Storbritannien och Kina mellan 200–300, Indien, Pakistan och Israel ett 100-tal, medan Nordkorea har minst 20 stycken. 

Vid en konflikt mellan till exempel Indien och Pakistan, där mindre än hälften av deras kärnvapenarsenal användes, skulle omfattande bränder orsaka en atomvinter över hela norra halvklotet. 

Sot och rök i stratosfären, där inga moln finns och inget regn kan rensa bort det, skulle på mycket kort tid sänka medeltemperaturen med runt 1,3 grader. Det skulle minska möjligheten att odla mat med upp till 40 procent och orsaka massvält.

Ungdomar världen över protesterar mot politikernas passivitet i klimatfrågan. FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanar världens ledare att lyssna på ungas oro för klimatet och leverera konkreta och ambitiösa lösningar. 

Lika viktigt är att dessa ledare satsar på arbetet för en kärnvapenfri värld. Som ett första steg krävs att fler länder följer de 70 länder som redan skrivit på FN-konventionen som förbjuder kärnvapen. Vad väntar Sveriges regering på?

» Gå till artikeln

 

 

Comments are closed.