Stor seminarieserie om kvinnokamp för fred

Fredskvinnor-Banner.indd
Rapporter från världens konflikter och krig fyller dagligen medierna och det mänskliga lidandet kommenteras av beslutsfattare och experter. Kvinnornas fredsröster lyser ofta med sin frånvaro. I år är det 100 år sedan första världskriget startade och med höstens seminarieserie vill Kvinnor för fred vidga perspektivet.
– Vi vill presentera kvinnors arbete för fred under det senaste seklet. Med bakgrund i detta försöker vi formulera metoder för vårt framtida fredsarbete, säger Lena Steinholtz Ekekrantz från Kvinnor för fred.

Missa inte vårt första seminarium den 18 september om Elin Wägner och Andrea Andréen, två starka röster för kvinnors rättigheter och fred under 1900-talet.
Iréne Andersson, forskare i historia på Malmö högskola, med särskild inriktning mot genus och fredshistoria, berättar om dessa kvinnor med utgångspunkt i frågan: ”Var kvinnors fredsröster starkare förr?”

Mer info finns i den flyer och det program som finns länkat till nedan. Sprid gärna! Skriv ut och sätt upp på din skola eller arbetsplats. Uppdateringar kommer här på hemsidan och på Kvinnor för freds facebook-sida.

De som inte kan närvara i Stockholm kan följa seminarierna via webben. De kommer att sändas live på https://abflive.vivius.se/videos och sedan ligga kvar på den sidan en tid framöver.
Ett bra tillfälle för exempelvis lokalgrupper att samlas och diskutera dessa frågor med utgångspunkt från er förening eller organisation!

Lite mer om höstens seminarieserie i sju delar:
Genom föreläsningar, filmvisningar och samtal svarar vi på frågan om vad vi kan lära av kvinnor som arbetat för fred under andra tider – för fredsarbetet i dag och framöver. Vi ger en djuplodande bild av motstånd mot krig och militarism och några historiska kvinnor vi kommer att inspireras av är Elin Wägner och Rosa Luxemburg.
Om engagemang under senare tid berättar författaren och journalisten Maria-Pia Boëthius, som föreläser om kvinnors motstånd mot nazismen, och Maj Britt Theorin, som talar om kvinnors kamp mot svenska kärnvapen, för nedrustning i världen och för omställning från militär till civil produktion.
Serien avslutas med ett framåtblickande seminarium med olika perspektiv på det vi lärt oss om hur vi kan arbeta mot militarism och upprustning framöver.

Pdf med information om hela serien: Flyer
Pdf med detaljerat program: program

Inbjudan till arrangemanget på facebook: https://www.facebook.com/events/539673699467855

För frågor och mer information:
Lena Steinholtz Ekecrantz (Kvinnor för fred), lenasteinholtz(at)gmail.com, 073-9361826
Agneta Norberg (Sveriges Fredsråd), lappland.norberg(at)gmail.com, 070-3045179

En kommentar hittills.

  1. […] Läs mer om seminarieserien och läs det detaljerade programmet här. […]


*

code