Sverige bidrar till drönarattacker

Nyheterna på TV4 visade i ett inslag den 25 mars 2014 hur det statligt ägda Rymdaktiebolaget bidrar till USA:s drönarattacker. Därmed kan Sverige också anses medansvarig för ett dödande som enligt många anses vara ett brott mot folkrätten. I TV-reportaget uttalade sig professor Dave Webb, som ansåg det är en skam för Sverige att bidra på ett sådant sätt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAI somras hade Kvinnor för Fred ett seminarium i Kiruna om militariseringen av rymden, där Dave var en av talarna. Vi besökte också rymdstationen Esrange som säljer sina tjänster till stater och organisationer utan att fråga hur den information som de hämtar ner från olika satelliter används. Det framkom klart i TV-inslaget att den statliga ägaren finansdepartementet inte brydde sig om innehållet i tjänsterna. Huvudsaken var att bolaget följer gällande regler och där står inget om vilken typ av tjänster eller till vem det gäller.

Nu har miljöpartiet ställt en fråga till utrikesminister Carl Bildt: ”Anser utrikesministern att det finns några problem för den svenska utrikespolitikens trovärdighet när det statliga företaget Rymdbolaget säljer sina tjänster till länder och organisationer och företag som utför utomrättsliga avrättningar och som bygger upp satellitsystem som systematiskt kan användas för att kränka de mänskliga rättigheterna?”

Det ska bli intressant att få höra svaret.

/Ingela Mårtensson

Fotot är taget av Gun-Britt Mäkitalo vid en demonstration i samband med Kvinnor för freds seminarium i Kiruna.

En kommentar hittills.

  1. Mana Wibron skriver:

    Tack Kvinnor för fred för att ni informerar om vad som pågår i vårt land utom allmänhetens kännedom!


*

code