Tidigare evenemang


augusti 2019

juli 2019

juni 2019

maj 2019

april 2019

mars 2019

februari 2019

januari 2019

Evenemang 2018

Evenemang 2017


augusti 2019

 

HIROSHIMADAGEN

augusti 6 @ flera städer

Fotokollage från Uppsala 2018.

 

LAHOLM, vid Lagan nära Laxrökeriet, kl 20.00
I år ligger tonvikten på KFF:s och FMKK:s årliga Hiroshimaminnesstund i Laholm på FN-konventionen om att avskaffa atomvapen på jorden. Sverige bör underteckna den! Tal, musik, poesi och sjösättning av fredslyktorna omramar denna stund.

UPPSALA, Fyrisån vid Nybron, kl 21.00
Sedan mer än trettio år arrangerar KFF Uppsala i samarbete med medlemmar i andra lokala fredsgrupper lyktnedsättning i Fyrisån för att hedra minnet av atombombens offer.

Tisdag 6 augusti klockan 21 sätter vi ut papperslyktor i Fyrisån vid Nybron under det att Domkyrkans klockor ringer och en musikgrupp spelar.

Vi hoppas att många i föreningen har möjlighet att närvara. Tag gärna med familj och vänner.

STOCKHOLM, Storkyrkan i Gamla Stan, kl 16.00
Vi samlas ca 16.00 utanför Storkyrkan i Gamla Stan och strövar omkring för att samla namn på våra vykort till Stefan Löfvén, där vi frågar vad regeringen väntar på för att signera FN-konventionen (TPNW). Sedan deltar alla som vill i SLMK:s möte inne i Storkyrkan, kl. 17.

 


juli 2019

 

VISOR I VINTERVIKEN

juli 28 @ 16.00
Vintervikens Trädgård, Stockholm

Viskväll med Jan Hammarlund och gäster. KFF Stockholm deltar med information och vår vykortskampanj.


juni 2019

 

UNGA, FRED OCH SÄKERHET PÅ JÄRVAVECKAN

juni 15 @ 17.30-18.30
Seminarietältet, Spånga IP Stockholm

Seminariet tar sin utgångspunkt i FN:s säkerhetsrådsresolution 2250 om unga, fred och säkerhet. Seminariet syftar till att visa på att unga människors engagemang inom civilsamhället för frågor om trygghet, säkerhet och fred är viktigt för ett lands demokratiska och fredliga utveckling.

Moderator: Charlotte Lind, Operation 1325
Deltagare: Nasrin Ebrahimi, Operation 1325
Sona Kinti, Fryshuset
Selina Juopperi, Backa Systerskapet, Fryshuset

» Mer information

 

MANIFESTERA FÖR ETT KÄRNVAPENFÖRBUD!

juni 11 @ 16.00-18.00
Mynttorget, Stockholm

Vi är för nedrustning av kärnvapen. Ett kärnvapenangrepp kan få ödesdigra konsekvenser för allt levande på jorden. Vi är emot en världsordning, där nio kärnvapenländer håller resten av världens länder som gisslan.

Kom och engagera er tillsammans med oss. Delta med en kort appell för FN-konventionen som förbjuder kärnvapen.

Arrangör: KFF Stockholm, IKFF Stockholmskretsen och Olof Palmes Internationella Center

» Mer information

 


maj 2019

 

HÖR ACE, MILJÖ OCH KLIMAT IHOP?

En belysande vecka 24-30 maj i Luleå. Arrangör: Kristna freds, Folkkampanjen mot Kärnkraft och Kärnvapen och Studjefrämjandet.

ACE är en militär flygövning, en så kallad ”cross-over” övning, där ett antal länder, varav många är Natoländer, deltar. Denna övning hålls vartannat år sedan 2013. Sverige, Norge och Finland turas om som värdländer och Luleå, Bodö samt Rovaniemi är centrala platser med stora flygbaser. Stridsövningen pågår i år från 22 maj till 4 juni. En tredjedel av Sveriges yta innefattas i övningsområdet, från norra Norrbotten till södra Västerbotten. Anmärkningsvärt är att övningen alltid hålls under en tvåveckorsperiod i slutet av maj och början av juni, just då de flesta djur föder sina ungar och ruvning och kläckning pågår. Djurlivet är då som allra känsligast. Namnet på övningen är uppseendeväckande, eftersom delar av Arktis skall vara demilitariserat. Se Svalbardstraktatet, också benämnt Spetsbergstraktatet, som ingicks i början av 1920-talet. Här blev Sverige tidigt medlem och 43 länder, inklusive USA, har signerat traktatet. Att USA ändå har ett antal militära installationer, inklusive en stor nedladdningsstation benämnd Svalsat i denna demilitariserade zon borde betraktas som det brott det är. 

» Mer information

Fridays for Future 
24 maj kl 14 @ Stadshuset Luleå

Fredsfest 
25 maj

Manifestation mot ACE 
26 maj @ Kallax flygplats

Urfolksperspektiv på naturens rättigheter 
27 maj kl 18-20 @ Nordansmaks Ekocafé, Stationsgatan 25, Luleå 

Är det verkligen fred vi vill ha? 
28 maj kl 17-21 @ Ebeneser, Skomakargatan 23, Luleå

Att så ett frö av tvivel 
29 maj kl 18-20 @ Nordansmaks Ekocafé, Stationsgatan 25, Luleå

Om Sveriges vapenexport 
30 maj kl 17-19 @ Nordansmaks Ekocafé, Stationsgatan 25, Luleå

FÖRFATTAREN OCH KONSTNÄREN HELGA HENSCHEN

maj 22 @ 18.30 – 20.30
Järva Folkets Park, Eggeby Gård

Vi ser filmen ”Det är den totala människan det gäller”. Kaffeservering med hembakat bröd. Quiz  med trevliga vinster. Bokbord med böcker, vykort. Välkomna – fri entré!

Arrangör: Helga Henschens Vänner
» se inbjudan

SVERIGES HANDLINGSPLAN FÖR KVINNOR, FRED OCH SÄKERHET

maj 10 @ 14.30 – 16.30
Bankhallen, Utrikesdepartementet, Malmtorgsgatan 3

Sverige antog 2016 en ny handlingsplan för kvinnor, fred och säkerhet och nu kommer en första samlad rapport. Hur har handlingsplanen påverkat arbetet med frågorna? Vad har förändrats och vilka resultat har uppnåtts? En diskussion med utrikesminister Margot Wallström samt representanter från myndigheter och civilsamhälle.

Arrangör: Enheten för konfliktfrågor och humanitär politik, Utrikesdepartementet

 

 

1325 – KVINNORS MAKT I FREDSPROCESSER

maj 8 @ 18.30 – 20.30
Sensus studieförbund, Västra Ågatan 16

Varmt välkomna till KFF Uppsalas medlemsmöte på Sensus! Denna gång får vi besök av Operation 1325, som kommer för att berätta mer om deras arbete.

Anna Santos Rasmussen har studerat freds- och konfliktvetenskap vid Lunds Universitet i kombination med internationell rätt vid försvarshögskolan. Hon praktiserar på Operation 1325 under våren. 

Operation 1325 grundades 2003 av en rad svenska freds- och kvinnorganisationer, varav en var KFF. Och fungerar idag som en paraplyorganisation för att driva påverkansarbete för att kvinnor ska finnas med som beslutsfattare i alla frågor om internationell säkerhet och konflikter. Dem arbetar också för att kvinnors perspektiv på säkerhet ska genomsyra allt svenskt fredsbyggande arbete; diplomatiska relationer, utvecklingssamarbete, och militära och civila insatser.

Arrangör: KFF Uppsala i samarbete med Sensus

 

 

KÄRNVAPEN – DET STÖRSTA HOTET MOT ALLT LEVANDE

maj 8 @ 18.00
Katasalen ABF, Sveavägen 41, Stockholm

Arrangör: Nätverket för kärnvapennedrustning

Hittills har 70 stater signerat och 22 ratificerat konventionen.
I dagens seminarium fokuserar vi på de medicinska, humanitära, etiska och existentiella konsekvenserna av kärnvapenkrig och varför ett sådant ovillkorligen måste förhindras.

Talare: Jan Larsson, specialistläkare i anestesi och intensivvård, ordförande Svenska Läkare mot Kärnvapen.
Margareta Wahlström, ordförande Svenska Röda Korset.
Fredrika Gårdfeldt, präst i Svenska kyrkan, Katarina församling, representant för Svenska präster och pastorer mot kärnvapen.
Anna Sundström, generalsekreterare, Olof Palmes internationella center.
Samtalsledare: Agnes Hellström, ordförande Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.

» Mer information

» Facebook evenemang

 

 

SAMLA MÖTE

6 maj @ 12:00 – 17:00
Solidaritetshuset, Stockholm

Möte med Samla, organisationens styrgrupp. Kvinnor för Fred består av självständiga lokalföreningar som sinsemellan utser representanter till SAMLA, vilket är organisationens styrgrupp som träffas 4 gånger per år. SAMLA:s medlemmar ska spegla medlemmarnas spridning i landet.


april 2019

 

KVINNAN SOM VISADE MIG VÄGEN
Birger Schlaug om Elin Wägner

april 26 @ 17:00 – 19:00
Laholms bibliotek

Med en kvinnorättskämpe i fokus föreläser Miljöpartiets före detta språkrör Birger Schlaug på Biblioteket i Laholm. Varmt välkomna!

 

SVERIGES FRAMTIDA NEDRUSTNINGSPOLITIK

april 25 @ 16.00 – 18.00
Albanova, sal FA31 (våning 3) Roslagstullsbacken 21 i Stockholm

Svenska Pugwash anordnar årsmötesseminarium i Stockholm. Nedrustningsambassadör Ann-Sofie Nilsson talar om Sveriges framtida nedrustningspolitik.

 

KLIMATMANIFESTATION
För våra barn och barnbarns skull

april 6 @ 15.00 – 18.00
Kungsträdgården, Stockholm

FÖLJ MED PÅ FRIA PENSIONÄRERS KLIMATMANIFESTATION!
Vi har demonstrerat tillsammans i 40 år. Mot kärnkraften, mot kärnvapen, för Norden Kärnvapenfri zon och för Fred och nedrustning. Vi har stoppat uranbrytning på Österlen och vi kommer att göra det igen, nu när det kommer nya planer på gruvdrift. Vi är numera pensionärer men vi slutar inte för det. Tvärtom – nu är vi fria och nu startar vi Fria Pensionärers tåg för klimatet!

» Mer information

 

VI SKULLE HA SPELAT LYSISTRATE

april 3 @ 19.00
Laholms Teater

» Biljetter

Missa inte den högaktuella och banbrytande föreställningen som handlar om kvinnorna i fredsrörelsen. En hyllning till alla de kvinnor som kämpat för fred genom tiderna och inte fått ta plats i historieböckerna.

I samarbete med Laholms kommun och FN-föreningen.

» Mer information

april 5 @ 19.30
Valfisken, Järnvägsgatan 2 Simrishamn

» Biljetter

» Mer information

I samarbete med Simrishamns riksteaterförening.

 

Svensk krigsmaterielexport i relation till Sveriges åtaganden för uppfyllandet av Agenda 2030 och Arms Trade Treaty

april 3 @ 8.00 – 9.30
Sveriges Riksdag, Riksgatan 2, Mittpoolen

Med snart ett år sedan den nya lagstiftningen om krigsmaterielexport trädde i kraft i april 2018, knappt fyra år sedan den parlamentariska KEX-kommittén avslutades samt närmandet av en ny mandatperiod för det parlamentariskt tillsatta Exportkontrollrådet (EKR), samlar Parlamentarikerforum för lätta vapen-frågor till dialog mellan olika aktörer för att diskutera det aktuella läget för svensk krigsmaterielexport i relation till internationella åtaganden.

Dialogen kommer att lyfta samspelet mellan Sveriges riksdag, Inspektionen för Strategiska Produkter (ISP), Utrikesdepartementet och civilsamhället i tolkningen av, och ställningstagandet till, den nya lagen i relation till Sveriges åtagande för uppfyllandet av Agenda 2030 och Arms Trade Treaty för att nå hållbar utveckling och fred genom kontroll av små och lätta vapen.

Anmälan sker senast 29 mars till: secretariat@parlforum.org. Vid frågor kontakta: sodermark@parlforum.org.

Vänligen ta med ID och anländ i god tid före start för att gå igenom säkerhetskontroll och registrering. Det bjuds på kaffe och smörgås.

Arrangör: Parlamentarikerforum för lätta vapen-frågor


mars 2019

 

KLIMATOMSTÄLLNING eller MILITÄR UPPRUSTNING

mars 30 @ 10.00 – 15.15
Ingrid Segerstedts Gymnasium, Södra vägen 25 i Göteborg

Program:
• Presentation av en undersökning om militärens effekter på miljön – Titti
Wahlberg, Inger Gustavsson, Ingela Mårtensson
• Förra nedrustningsambassadör Maj Britt Theorin
• Fredsforskaren Jörgen Johanssen
• Workshop med diskussion i grupper

Anmälan
En lätt förtäring serveras – förhandsanmälan om du vill ha, till inger.k.gustavsson@gmail.com
Meddela också om du vill få material via email före seminariet.
Arrangör: IKFF Göteborgskretsen

 

KÄRNVAPENFÖRBUDSKONVENTIONEN – BORDE SVERIGE UNDERTECKNA?

mars 25 @ 13.00 – 14.00
Kungliga Myntkabinettet, Slottsbacken 6, Stockholm

Arrangör: Folk och Försvar
13:00
Inledning
David Bruhn, programansvarig, Försvarspolitik
13:05
Utredningen presenteras
Lars-Erik Lundin, utredare
13:25
Borde Sverige skriva under?
Anna Dahlberg, ledarskribent Expressen
Anders Lindberg, ledarskribent Aftonbladet
13:45
Frågor

 

ÅRSMÖTE OCH 40-ÅRS FIRANDE MED KFF!

mars 2 @ 15.00 – 22.00
Solidaritetshuset, Tegelviksgatan 40, 116 41 Stockholm

Klockan 15-17 årsmöte i Drakensalen
Klockan 17-18 mingel
Klockan 18 Teater: GIGAFON visar delar ur teaterpjäsen Vi skulle ha spelat Lysistrate
Klockan 19: Middag

Den 2 mars bjuder vi in alla medlemmar till årsmöte och fest på Solidaritetshuset. Kvinnor för Fred fyller 40 år och det vill vi fira med er!

Först vill vi välkomna er till Kvinnor för Freds årsmöte 2 mars, klockan 15.00. Årsmötet ger dig som medlem möjlighet att påverka vårt arbete, träffa andra medlemmar och diskutera för oss viktiga frågor. Årsmötet är högsta beslutande organ i vår organisation. På årsmötet kommer en översyn av stadgarna att tas upp och eventuellt stadgeändringar. Motioner skall vara Samla tillhanda senast fyra veckor före årsmötet, senast 2 februari. Motioner skickas till info@kvinnorforfred.se.

Efter årsmötet firar vi att Kvinnor för Fred fyller 40 år tillsammans med gamla och nya medlemmar! En kväll med mat, dryck och underhållning. Anmäl dig till årsmötet och festen senast 15 februari. Om du har några frågor (eller idéer till festen!) tveka inte att höra av dig till Anna Andersson, anna.andersson@kvinnorforfred.se, 076-117 97 27.

» Här hittar du årsmöteshandlingarna inför årsmötet 2019.

 

 


februari 2019

SVERIGE OCH KÄRNVAPENKONVENTIONEN

21 februari @ 15.00 – 16.30
Utrikespolitiska institutet

Seminarium på Utrikespolitiska Institutet med Thomas Jonter, professor och Svenska Pugwash ordförande, samt ambassadörerna Lars-Erik Lundin, Eva Walder och Henrik Salander.
» Mer information

FN:S KÄRNVAPENFÖRBUD – SKA SVERIGE SIGNERA DET?

6 februari @ 18.00 – 20.00
ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm, Katasalen, plan 1

122 länder, däribland Sverige, beslutade i juli 2017 vid en FN-konferens om ett avtal om kärnvapenförbud. En process pågår där länders regeringar och parlament har möjlighet att signera respektive ratificera förbudsavtalet, som börjar gälla när minst 50 länder ratificerat det. Utrikesdepartementet tillsatte en utredning för att bedöma konsekvenserna om Sverige skulle ansluta sig till förbudet. Utredaren Lars-Erik Lundin överlämnade den 18 januari sin rapport till utrikesministern, i vilken han rekommenderar regeringen att inte ansluta sig till förbudet. Svenska fredsrörelsen och en bred folkopinion har kampanjat, bland annat genom namninsamlingar, för att Sverige ska tillträda avtalet. En oberoende opinionsundersökning som Palmecentret lät genomföra hösten 2017 gav till resultat att över 80 procent av svenskarna var för ett förbud. Beatrice Fihn, ICAN, kommenterar Lundins rapport.

Hur motiverar regeringens utredare sitt ställningstagande? Vad anser civilsamhället? Vad anser våra riksdagsledamöter? Vilka argument finns i övrigt?

Medverkande:
Lars-Erik Lundin, regeringens utredare

Beatrice Fihn, generalsekreterare, ICAN, som tilldelats Nobels fredspris 2017
Olle Thorell, riksdagsledamot (S), ledamot i utrikesutskottet
Fler medverkande kan tillkomma

Samtalsledare: Agnes Hellström, ordförande Svenska Freds

Arrangör: Nätverket för kärnvapennedrustning


januari 2019

 

MILITÄREN RUSTAR UPP – ÄR DET SÅ VI UNDVIKER KRIG?

januari 30 @ 18.00
Lunds stadsbibliotek, atriumgården

Föredrag och samtal med KG Hammar och Ingela Mårtensson.
KG Hammar. Ärkebiskop emeritus: Militären rustar upp – är det så vi undviker krig?
Ingela Mårtensson, Kvinnor för fred: Gemensam säkerhet.

Lyssna och diskutera.
Fritt inträde!
Arrangör: Kvinnor för Fred Malmö/Lund
Medarrangörer: Svenska freds- och skiljedomsföreningen, Lund/Malmö; Lunds stadsbibliotek.

» affisch

» facebook evenemang

 

SAMLA MÖTE

januari 21 @ 11:00 – 18:00
Solidaritetshuset, Stockholm

Möte med Samla, organisationens styrgrupp. Kvinnor för Fred består av självständiga lokalföreningar som sinsemellan utser representanter till SAMLA, vilket är organisationens styrgrupp som träffas 4 gånger per år. SAMLA:s medlemmar ska spegla medlemmarnas spridning i landet.

 

FREDENS VILLKOR

januari 16 @ 18.30
Österlens folkhögskola

Varmt välkomna till föreläsning och samtal om fredens villkor.

Teologen KG Hammar ”Militären rustar upp – är det så vi undviker krig?”
Ingela Mårtensson, Kvinnor För Fred, om gemensam
säkerhet samt kort information om nybildade nätverket
Kvinnor (och män) För Fred Ystad Österlen.

» affisch

Artikel från Ystads Allehanda

 


december 2018

 

LUCIA FÖR FRED

december 13 @ 17.00
Järntorget, Göteborg

Bild från Lucia för fred från Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapens arkivbilder.

Välkomna till Järntorget torsdag 13 december kl. 17.00!
Gunnar Westberg, läkare mot kärnvapen, berättar om det senaste om FN:s kärnvapenförbud
Amanda Lindell och Elin Adolfsson, Göteborgs FN-förening, talar om vikten av att engagera sig mot kärnvapenupprustningen
Lucia för Fred bjuder på glögg och pepparkakor
» Se affisch

 

DIALOGENS KRAFT FÖR ATT SKAPA FRED OCH GEMENSAM SÄKERHET

december 11 @ 18.00-19.30
Brantingsalen, ABF-huset Stockholm

I dagens debatt framhävs ofta behov av ett starkare militärt försvar. Stora militära övningar avlöser varandra i Sverige och vår närhet, t ex över Östersjön och i nordligaste Sverige, Norge och Finland. Kvinnor för fred vill lyfta fram begreppet Gemensam säkerhet, där samarbete ersätter konfrontation för att lösa intressekonflikter. I detta seminarium tar vi upp betydelsen av medling och dialog i konflikthantering.

Medverkande: Birgitta Holst Alani, diplomat, ordförande för Operation 1325. Anders Bjurner, diplomat, ordförande för OSSE-nätverket.


november 2018

 

CYBERWAR – Norden som arena för information och datatrafik – vilken är Natos roll?

november 6 @ 18.00-20.00
Hjärtat, ABF Stockholm

Se inspelningen av seminariet:
Ulla Klötzer – gå till inspelning
Agneta Norberg – gå till inspelning

Varmt välkomna till seminarium i Stockholm!

Ulla Klötzer, aktiv inom rörelserna Kvinnor för Fred och Kvinnor mot Atomkraft i Finland, talar om hur vi idag kan definiera fenomenet cyberwar, och hur cyberattacker används bl.a. för att styrka bilden av Ryssland som fiende i finsk och svensk säkerhetspolitik, samt om Stratcoms roll i opnionsbildningen. 

Agneta Norberg, ordförande för Sveriges Fredsråd och medlem i styrelsen för Det globala nätverket mot vapen och kärnkraft i rymden (www.space4peace,org), talar om Svalsat och Esrange, samt installationerna på Lovön/FRA och i Lerkil, och hur dessa installationer används i Natos militära krigföring. 

Medverkande:
Lokal: Hjärtat, ABF Stockholm, Sveavägen 41
Datum: 6 november 2018
Tid: 18:00 – 20:00
Fri entré!

Arrangörer: Kvinnor för Fred, ABF Stockholm

Seminariet är en del av Kvinnor för Freds projekt Gemensam säkerhet, som finansieras av Folke Bernadotte Akademin.

 

 


oktober 2018

 

LJUSVAKAN

24 oktober @ flera städer

På FN dagen den 24 oktober, 2018 kommer nätverket Ljusvakan ”Förbjud kärnvapen NU!” att anordna en ljusvaka i centrala Göteborg. Syftet är att göra det klart för politikerna att vi inte vill leva i en värld där kärnvapen, de ultimata massförstörelsevapnen, ständigt hotar vår framtid. Vi vill att de ska arbeta för fred och inte bidra till att skapa förutsättningar för en konfrontation mellan kärnvapenländerna . Vi vill att de ska ställa sig bakom FN:s konvention för ett förbud mot kärnvapen.

Nätverket Ljusvakans koncept har nu spridit sig till flera städer in landet, 24 oktober kommer det att arrangeras ljusvakor i:

 

GÖTEBORG
Vi samlas på Gustav Adolfs Torg klockan 18:00 den 24 oktober på FN Dagen. Tanken är att vi under en stund står med ett levande ljus i handen, och att vi tillsammans skapar en mäktig manifestation för en kärnvapenfri värld.

STOCKHOLM
Musik och tal på Sergels torg, klockan 18.00 – 19.30. Anordnat av Sveriges Fredsråd, kontakt: marilyn.barden@gmail.com

LAHOLM
Ljusvaka framför biblioteket klockan 18-19. Föreläsning på biblioteket med Svenska FN förbundets nya generalsekreterare Petra Hallebrant, klockan 19, samt visas utställningen Globala målen för en hållbar utveckling 2030. Anordnat av Kvinnor för Fred, kontakt: sussane.gerstenberg@telia.com

UPPSALA
Ljusvaka på Stora torget, klockan 18-19. Arrangörer: IKFF och Kvinnor för Fred, kontakt: uppsala@ikff.se

VARBERG
17.30 fredssånger Kulturhuset Komedianten, 18.30 ljusvandring till Brunnsparken, 19.00 ljusmanifestation i Brunnsparken. Anordnat av lokalt fredsnätverk, kontakt: fn.varberg@live.se

MALMÖ
17.30-18.30 Gustaf Adolfs Torg. Anordnat av lokalt fredsnätverk, kontakt: anne.ros@telia.com

KIRUNA
Kupoltorget klockan 17.00

LULEÅ
Kl.17-18 Manifestation på gågatan, samling vid Gula paviljongen. 
Kl.18-19 Luleå internationella kör sjunger fredssånger i Domkyrkan med anledning av FN-dagen
Kl.19.30-20.30 Samling vid Kallax flygplats. Ljusmanifestation och fredssånger. 
Arrangeras av Nato ut ur Norrbotten och Kvinnor för Fred, se affisch

 

 


september 2018

 

SVERIGE DELTAR I KRIG I JEMEN

september 30 @ 11.20 – 11.40
Globala torget på Bok- och Biblioteksmässan

Saudiarabien leder en koalition med arabiska stater i kriget mot Jemen. Sverige exporterar vapen till nästan alla dessa stater. Dessutom bidrar vi till kriget genom Luftfartsverket som har personal stationerad i Förenade Arabemiraten för att leda stridsplan och militära fraktplan in i kriget.

Medverkande: Ingela Mårtensson, Kvinnor för fred; Linda Åkerström, Svenska Freds
Arrangörer: Kvinnor för fred och Svenska freds- och skiljedomsföreningen i Göteborg

 

INGA KÄRNVAPEN PÅ SVENSK MARK

september 30 @ 13.00 – 13.20
Globala torget på Bok- och Biblioteksmässan

Anna Sundström, Palmecentret och Malin Nilsson, IKFF

 

VARFÖR VI FICK NOBELS FREDSPRIS?

september 30 @ 13.40 – 14.00
Globala torget på Bok- och Biblioteksmässan

Samtal mellan Gunnar Westberg och David Victorin

 

DET GLOKALA VÅLDET – och hur vi skapar en fredskultur

september 30 @ 15.20 – 15.40
Globala torget på Bok- och Biblioteksmässan

Ingeborg Breines, tidigare direktör vid Unesco, Paris.

 

STORMAKTSSPEL UNDER YTAN

september 30 @ 15.40 – 16.00
Globala torget på Bok- och Biblioteksmässan

Professor Ola Tunander presenterar sin nya bok om ubåtskränkningar i Sverige – det är inga fiskstim!

MILITÄRENS PÅVERKAN PÅ MILJÖN

september 29 @ 13.20 – 13.40
Globala torget på Bok- och Biblioteksmässan

Militära övningar i Östersjöområdet har ökat betydligt de senaste åren trots att Östersjön är ett av de allra mest nedsmutsade haven i världen. Regeringen säger sig vilja verka för renare hav och har infört flygskatt för att minska klimatpåverkan. Vilka restriktioner gäller för försvarsmakten? Vilka krav finns på redovisningar av försvarets klimatpåverkan i samband med övningar och tester?

Medverkande: Valter Mutt, riksdagsledamot och Ingela Mårtensson, Kvinnor för fred
Arrangörer: Kvinnor för fred och Fredsam Göteborg

UNGDOM MOT KÄRNVAPEN – så här gör vi

september 28 @ 12.40 – 13.00
Globala torget på Bok- och Biblioteksmässan

Malin Fogelström och ungdomar från Hulebäcksgymnasiet.

 

HUR TRÄNAR MAN ICKEVÅLD OCH CIVILKURAGE

september 28 @ 13.00 – 13.20
Globala torget på Bok- och Biblioteksmässan

Arrangör: Front mot slaveri och Hopp i rörelse

 

SAMLAMÖTE OCH SEMINARIUM

september 14 – 16
Laholm

Möte med Samla, organisationens styrgrupp. Kvinnor för Fred består av självständiga lokalföreningar som sinsemellan utser representanter till SAMLA, vilket är organisationens styrgrupp som träffas 4 gånger per år. SAMLA:s medlemmar ska spegla medlemmarnas spridning i landet.

seminarium: SKANDINAVIEN, SVERIGE OCH NATOS ROLL
september 15 @ 15.00

Biblioteket i Laholm

Agneta Norberg, Sveriges fredsråd håller i en föreläsning och diskussion.

 

 

 


 

augusti 2018

 

MANIFESTATION – FÖRBJUD KÄRNVAPEN – SKRIV PÅ FN-KONVENTIONEN!

augusti 25 @ 14:00-16:30
Sergels torg, Stockholm

Sverige och 121 andra medlemsstater i FN röstade den 7 juli 2017 igenom en konvention som förbjuder kärnvapen.

ICAN, International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, fick Nobels fredspris 2017 för sitt arbete med att lyfta fram de katastrofala konsekvenser som varje användning av kärnvapen innebär och sitt arbete med att få till stånd en konvention i FN om kärnvapenförbud.

Vi uppmanar Sveriges regering att snarast underteckna FN:s konvention om förbud mot kärnvapen.

Moderator: Mia Stubbendorff, Kvinnor för fred
Arrangörer: IKFF Stockholm och Kvinnor för Fred

Talare:
Elin Hedkvist, ordförande IKFF (Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet)     
Gunnar Westberg, styrelseledamot SLMK (Svenska Läkare mot Kärnvapen)
Agnes Hellström, ordförande Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen
Fredrika Gårdfeldt, Katarina kyrka
Anna Sundström, generalsekreterare Palmecenter
Gertrud Åström, styrelseledamot Svenska FN-förbundet
Lotta Johnsson Fornarve, Riksdagsledamot (v)
Anna Wikman, styrelseledamot Kristna fredsrörelsen
Ewa Larsson, ordförande och Michel Diaz Nocetti, Gröna Kvinnor     
Luis Lineo, säkerhetspolitisk talesperson (F!)

Artister:
Stina Bengs, ordförande Artister för Fred, med Mathias Zackariassen, Jan Hammarlund, Eva Lagerheim med Annalena Engström, pianist, Jonas Nerbe, Simon Swahnström

BOKBORD I STOCKHOLM

augusti 19 @ 11.00-18.00
Norra Latins skolgård mot Norra Bantorget

Bokbordet 19 augusti under Stockholms kulturvecka delar Kvinnor för Fred med IKFF Stockholm.

Öppettiden för bokbordet är 11.00-18.00 och du hittar oss på Norra Latins skolgård mot Norra Bantorget.
Vi försöker placera bordet så nära Olof Palmes gata som möjligt.
Kom gärna och hjälp till att samla in namn för FN-konventionen mot kärnvapen eller dela ut flygblad om manifestationen den 25 augusti, eller kom bara förbi och säg hej! Du hittar oss där hela dagen.

NAGASAKIDAGEN

augusti 9 @ 13:00
Stockholm

Namninsamling i Kungsträdgården för att Sverige ska underteckna FN:s kärnvapenkonvention, kl 13.

 

HIROSHIMADAGEN

augusti 6 @ flera städer

Stockholm – namninsamling i Kungsträdgården för att Sverige ska underteckna FN:s kärnvapenkonvention, kl 13.

Uppsala – minnesstund med lyktnedsättning och musik vid Fyrisån, Nybron kl 21.

Laholm – minnesstund – Lagan i vårt fall – och följer därmed en japansk tradition, kl 20 vid båtbryggan nära Rökeriet.

 

 

 


 

juni 2018

 

FILMPREMIÄR – HELGA HENSCHEN

juni 2 @ 15:00
Kärrtorpsplan 14, Stockholm

Välkommen till Premiär på Babis Tsokas film om Helga Henschen. Anmäl dig senast 30 maj till lilian.larsell@telia.com

Arrangör: Helga Henschens Vänner

Mer information »

 

 

FRÅN AFGHANISTAN TILL NYNÄSHAMN

juni 2 – 21
Utställning på Laholms bibliotek

Från Afghanistan till Nynäshamn är en utställning producerad av konstnären och KFF-medlemmen Inga Palmér, tillsammans med tio ensamkommande killar från Afghanistan. Utställningen visar deras väg till Sverige och deras upplevelser. 

Varmt välkomna till invigningen 2 juni, kl 11-13

Arrangör: Kvinnor för Fred Laholm
Medarrangör: Studieförbundet Vuxenskolan, FN-föreningen, Röda Korset och Laholms Bibliotek

 

 

PELA OCH MARIA – DAGEN

juni 20 @ 12.45 – 16.00
ABF Huset Stockholm, Palmesalen – Plan 1

Varje år hedrar Riksorganisationen GAPF – Glöm Aldrig Pela och Fadime minnet av Pela Atroshi och Maria Barin. År 2018 arrangerar GAPF i samarbete med ABF Stockholm ett seminarium om boken Förortens Grupp 8 och några av kvinnorna som gestaltas i den, skriven av Helene Bergman.

Seminarium om boken: Förortens Grupp 8

Programinnehåll.
13:30-13:45 GAPFs representant välkomnar samtliga till seminariet
13:45-14:15 Samtal med författaren Helene Bergman
14:15-14:30 Fika
14.30-15:45 Panelsamtal:Sara Mohammad ordf. GAPF, Amineh Kakabaveh ordf. VHEK, Gulan Avci talesperson Integrationspolitik (L), Zeliha Dagli ordf. KIF och Hanna Gadban författare.
15:45-16:00  Tal: Madeleine Harby Samuelsson, statssekreterare i Socialdepartementet hos statsrådet Lena Hallengren

Samtalsledare: Dilsa Demirbag Sten grundare och generalsekreterare för berättarministeriet

Anmälan: anmalan@gapf.se
I ämnesraden ska man skriva: 20 juni och sedan ange sitt namn. Du behöver få en bekräftelse för att anmälan ska gälla.

 

 


 

maj 2018 

 

PICKNICK MED KFF STOCKHOLM

maj 29 @ 17:00
Solidaritetshusets gård

Alla medlemmar är välkomna till picknick på Solidaritetshusets gård. Du får information om manifestationen den 25 augusti för att Sveriges regering ska skriva under FN-konventionen om ett förbud mot kärnvapen. Du får också information om vår namninsamling för FN-konventionen. Kom gärna med idéer om hur vi kan fortsätta att arbeta för ett ja till konventionen.

 

 

POLITIKERDEBATT OM KÄRNVAPEN

maj 28 @ 18.00
Sjömanskyrkan, Göteborg

Deltagande politiker: Hampus Hagman KD, Stina Svensson FI,Valter Mutt MP, Maria Nilsson L. Också SD är inbjudna men har hittills inte svarat. Övriga partier inbjuds till en liknande debatt som kommer att äga rum den 28 augusti kl 18. Lokal meddelas senare.

Se affisch »

 

HUR SKAPAR VI VÄRLDEN?

maj 28 @ 18.00-21.00
Mariasalen, Rörstrands Slott & Konferens, Rörstrandsgatan 5, Stockholm

Vi lever i ett av världens fredligaste länder. Men hur kan vi ta ledarskapet för att utveckla freden i allt från familjen till världen? Hur kul får vi ha?

Mathilda Lindgren och Annika Sundbom Åström, även kända som Hilutte
och PiddeLu, ger en fenomenalt enkel, komplex och viktig inblick i och
upplevelse av framtidens fredsskapande och fredsforskning.

Mer information »

 

MOTSTÅND I MAJ

maj 26 @ 12 – 19
Jamtli Exercishall, Östersund

Opposition; motvärn; kritik; motsägelse; resistans. Motstånd är den gemensamma tråden i vad som kan bli vårens mest inspirerande dag. En resonanslåda för dig i detta valår, en möjlighet till nya perspektiv. Aktion, demokrati och förändring. Stanna under allt eller välj det du har möjlighet att ta del av. Gratis inträde hela dagen och under taket finns Folkkök, kaffe och fika.

 

 

4 – 6 maj @ Stockholms universitets Aula Magna

Tillsammans lyfter vi upp klimatet på valagendan!

Klimathotet är vår tids globala ödesfråga. Ändå prioriteras den ständigt ner i politiken. Vi vill samlas detta valår för att ge klimatfrågan en nyckelroll i valdebatten och visa våra politiker hur klimatpolitiken egentligen borde se ut!

Se programmet »

 

 

 

 


april 2018

 

FN:S KÄRNVAPENFÖRBUD – HUR GÅR VI VIDARE?

april 21 @ 14:00
ABF, Kiliansgatan 9 i Lund

86% av väljarna vill att vi skriver under, med Nato:s och USA:s invändningar tvekar regeringen. Hur får vi politikerna att följa folkviljan?

Lördag 21 april, kl. 14:00 berättar och diskuterar Ingela Mårtensson, opinionsbildare, skribent och debattör, och David Victorin, styrelsemedlem i Svenska Läkare mot Kärnvapen om FN:s konvention om kärnvapenförbud. Ingelas tema är ”Sverige måste säga JA till kärnvapenförbudet” och Davids”FN-förbudet mot kärnvapen och de humanitära konsekvenserna av en kärnvapenexplosion.”

Jan Hammarlund, viskompositör och musiker med rötter i proggrörelsen och Svenska Visakademin underhåller med egna och andras visor.

Välkomna till ABF, Kiliansgatan 9 i Lund, lördag 21 april 14:00
Fritt inträde!

Se program »

ICAN EFTER NOBELPRISET

april 12 @ 18:00
ABF Stockholm, Palmesalen

SEMINARIESERIEN – GEMENSAM SÄKERHET

Efter Nobelpriset anslog ICAN 1000 dagar till att driva kampanjer för att få alltfler regeringar att skriva under FN-konventionen mot kärnvapen och alltfler parlament att ratificera konventionen.
Gabriella Irsten berättar om förbudsprocessen, dvs. hur man jobbar inom ICAN och IKFF för att komma framåt. Sara Nes från Nei til Atomvåpen, Norge, berättar om det norska arbetet med FN-konventionen och med att få regering och riksdag att förklara den giltig för Norge. Ett kick-off möte för oss alla i arbetet för att få Sverige att ansluta sig till förbudet mot kärnvapen.

Medverkande:
Gabriella Irsten, politisk handläggare IKFF (Internationella Förbundet för Fred och Frihet)
Sara Nes från Nei til Atomvåpen, Norge

Samtalsledare:
Åsa Murray, IKFF (Internationella Förbundet för Fred och Frihet), ordförande för Stockholmskretsen

FRI ENTRÈ

Arrangörer: ABF Stockholm och Kvinnor för Fred Stockholm, IKFF Stockholm.

Med stöd av Folke Bernadotte Akademin.

 


mars 2018

 

 

HUDIKSVALLS FREDSDAGAR

mars 8-10

Kvinnor för Fred, Folkkampanjen mot Kärnkraft och Kärnvapen samt Scenkonst Hudiksvall inbjuder till tre dagar i Delsbo och Hudiksvall i fredens och kulturens tecken.
 
Med början på internationella kvinnodagen, torsdagen den 8 mars, fokuserar vi på Fred, Ofred och Kärnvapen. Tredje dagen avslutar vi med teaterföreställningen ” Aldrig ger vi upp ” – en inspirerande föreställning om fantastiska kvinnor i fredsrörelsen.
Allt ackompanjerat av sång, dans, glädje och spel. Mycket välkomna!

 

Affisch och mer information »

Program sid 1
Program sid 2

 

KVINNOKAMP FÖR FRED

mars 8 @ 18:00 – 20:30
Falu Stadsbibliotek

arrangör: Falu FN-förening

RAKETKLUBBEN
”Den 8:e mars, aka internationella kvinnodagen, spelar 50% av Raketklubben på Faluns stadsbibliotek. 
Det blir avskalat och underfundigt – så klart ni ska komma förbi!
Tid: 18.00″

Annat på programmet:
Föredrag och angelägna samtal med filmaren Maj Wechselmann samt Ingegärd Municio från Kvinnor för Fred, Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF) och Internationella kvinnoföreningen i Falun (IKF Falun). 

Mer information »

 

ÅRSMÖTE OCH SEMINARIUM I GÖTEBORG

mars 4 @ 11:00 – 16:00
Viktoriahuset, Linnégatan 21 Göteborg

Välkommen till Kvinnor för Freds årsmöte 2018! Årsmötet ger dig som medlem möjlighet att påverka vårt arbete, träffa andra medlemmar och diskutera för oss viktiga frågor. Årsmötet är högsta beslutande organ i vår organisation. Anmäl dig till årsmötet, genom att skicka ett mail till info@kvinnorforfred.se, senast 1 mars.

Seminarium:
MILITÄRENS PÅVERKAN PÅ MILJÖN

Svensk militär deltar i en mängd internationella militära övningar inte minst i Östersjöregionen. Östersjön är ett av de allra mest nedsmutsade haven i världen.
Finns konsekvensbeskrivningar av militärens påverkan av miljön i Östersjön?

Försvarsmakten har begärt att få tillstånd att årligen kunna släppa ut två ton bly och ett ton koppar i Göteborgs skärgård.
Hur stämmer det överens med Sveriges ambitioner att skapa renare hav?

Sverige har anslutit sig till det permanent strukturerade samarbetet inom EU, Pesco. Sverige ska bidra med ett ”Europeiskt test- och evalueringscenter i Vidsel”. Med säkerhet kommer alltfler länder att testa vapen och genomföra övningar i Norrbotten.
Vilken påverkan kommer det att få på miljön?

Dessa frågor kommer att diskuteras på seminariet med representanter från Aktion Rädda Vättern, Skärgårdsuppropet och Kvinnor för Fred i Kiruna.

Tid: Söndag, 4 mars, klockan 14.00 – 16.00
Plats: Viktoriahuset Göteborg, Linnégatan 21

Före seminariet serveras sopplunch. Om du vill ha lunch vill vi ha din anmälan till info@kvinnorforfred.se senast 1 mars.

 

 

SAMLA MÖTE

mars 3 @ 11:00 – 18:00
Brännö

Möte med Samla, organisationens styrgrupp. Kvinnor för Fred består av självständiga lokalföreningar som sinsemellan utser representanter till SAMLA, vilket är organisationens styrgrupp som träffas 4 gånger per år. SAMLA:s medlemmar ska spegla medlemmarnas spridning i landet.

 

 

 


februari 2018

 

 

 

VARFÖR VI ALLTID MÅSTE KÄMPA MOT KÄRNVAPEN

februari 22 @ 19:00
Kulturhuset Kajutan, Henån

INGELA MÅRTENSSON, f d riksdagsledamot, en av nyckelpersonerna i Kvinnor för fred, föreläsare och författare till ett antal skrifter om grundläggande fredsfrågor, bl a : Sverige militariseras, Krig och flyktingar, Feministisk säkerhetspolitik, Sverige och Nato, Attackdrönare – Nej Tack!

GUNNAR WESTBERG, f d ordförande i Läkare mot kärnvapen och f d co-president i IPPNW (International Physicians for the Prevention of Nuclear War), aktiv skribent och föreläsare om kärnvapenfrågor.

Arrangör: Fredsrörelsen på Orust

ÖSTERSJÖN – FREDENS HAV? Säkerhet och samarbete för fred kring Östersjön

februari 20 @ 18:00 – 20:00
ABF Stockholm, Sveavägen 41

Varmt välkomna till seminarium i Stockholm!
I centrum för detta seminarium står Östersjön ur olika perspektiv. Ulla Klötzer kommer att informera om det upprop för Östersjöns framtid som representanter för freds- och miljörörelser i Finland och Sverige har formulerat. Uppropet ska förhoppningsvis skapa debatt om de hot – militära och miljöförorenande – som är uppenbara och akuta. Hennes budskap är att vi måste samarbeta för att Östersjön ska förbli ett fredens hav. 
Kirsti Kolthoff talar om att mellanmänskliga vänskapsband måste stärkas för att öka demokratin i Östersjöländerna, om att bygga fred, stärka solidaritet och mänskliga rättigheter genom samarbete mellan kvinnor i Östersjöländerna.

Mer information »

 

 


januari 2018

 

KÄRNVAPENFÖRBUDET – HUR AVANCERAR PROCESSEN?

30 januari @ 18:00
ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm

Arrangör: Nätverket för kärnvapennedrustning och ABF Stockholm

Medverkande:
Hans Blix, tidigare utrikesminister och tidigare generaldirektör för IAEA
Josefin Lind, generalsekreterare i Svenska läkare mot kärnvapen och svensk representant i ICAN, International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, som 2017 tilldelades Nobels fredspris
Maj Britt Theorin, nedrustningsambassadör och chef för svenska nedrustningsdelegationen 1982-1991
Eva Walder, Sveriges nedrustningsambassadör
Gabrielle Irsten, politiskt programansvarig, IKFF, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet

Mer information »

 

FREDSRÖRELSEN – EN MAKTSPELARE I EGEN RÄTT?

25 januari @ 17:30 – 19:00
ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm

Sista samtalet i panelserien ”Att rekonstruera fred – samtal kring nya perspektiv på fred, säkerhet och framtidens fredsrörelse”

Paneldeltagare:
Lars Ingelstam, akademiker och aktiv debattör inom samhälls- och säkerhetsfrågor
Jonathan Feldman, docent i ekonomisk historia på Stockholms universitet

Moderator:
Micaela Wannefors, ordförande SCISER

Arrangörer:
Stockholms Fredsförening
Stockholms Centrum för Internationell Social och Ekonomisk Rekonstruktion (SCISER)
ABF Stockholm

Mer information »

SAMLA MÖTE

januari 22 @ 11:00 – 18:00
Solidaritetshuset, Stockholm

Möte med Samla, organisationens styrgrupp. Kvinnor för Fred består av självständiga lokalföreningar som sinsemellan utser representanter till SAMLA, vilket är organisationens styrgrupp som träffas 4 gånger per år. SAMLA:s medlemmar ska spegla medlemmarnas spridning i landet.

SVERIGE PÅVÄG IN I NATO?
Ett hot mot freden och demokratin

januari 16 @ 18:00 – 20:30
Kyrkbacksgården, Västerås. Sal Lykttändaren

Deltagare: Maj Britt Theorin, Thage G Peterson och Sven Hirdman
Arrangör: Nej till Nato Västerås i samarbete med Kvinnor för Fred och ABF Västerås

KONFLIKTEN MELLAN RYSSLAND OCH UKRAINA

januari 11 @ 18:00

Hur ser det aktuella läget ut i konflikten mellan Ryssland och Ukraina? Hur är situationen på Krim och i östra Ukraina? Kan några öppningar till en fredslösning skönjas? Vad krävs för en sådan?

Medverkande:
Björn Fagerberg, chef för Rysslands- och Centralasiengruppen, Utrikesdepartementet
Jakob Hedenskog, forskningsledare med inriktning på länder i forna Sovjetunionen, FOI
Henrik Hallgren, programansvarig för Sällskapet för Studier av Ryssland, Central – och Östeuropa samt Centralasien och ordförande i Forum Eurasien, samtalsledare.

Arrangör: ABF Stockholm och OSSE-nätverket.
Fri entré för medlemmar i OSSE-nätverket.

Övriga 80 kr. Pensionärer: 60 kr.

 

LIBYENS TOTALA KAOS

januari 11 @ 18:00 – 20:00
Sjömanskyrkan Göteborg, Amerikagatan 2

Tunander utnämndes till forskningsprofessor år 2000 och har varit ledare för strategiska institutprogram på PRIO. Han har skrivit eller redigerat tolv böcker om säkerhetspolitik, geopolitik, arinstrategi, ubåtsoperationer, psykologiska operationer, statsstruktur och det kalla krigets historia. Han har initierat dialogkonferenser mellan öst och väst.

Entré: 20 kr i frivillig donation
Arrangör: Fredsam, initierat av SvFredsGBG i samarbete med ABF & Sjömanskyrkan i mötesserien ”Vägar till Fred”

 

 

 


 

december 2017 

 

INBJUDAN TILL SAMTAL OM SVERIGES MEDLEMSKAP I FN:S SÄKERHETSRÅD MED UTRIKESMINISTER MARGOT WALLSTRÖM

december 13 @ 16:00 – 17:00
Utrikesdepartementets pressrum, Fredsgatan 6, Stockholm

Utrikesminister Margot Wallström bjuder in till ännu ett samtal om Sveriges medlemskap i FN:s säkerhetsråd. Detta blir ett tillfälle att summera Sveriges första år som invald medlem, diskutera aktuella frågor och utmaningar samt blicka framåt mot 2018. Anmäl närvaro till Kajza Jansson (kajza.jansson@gov.se) senast tisdag den 11 december.

 

 

HYLLA FREDSPRISTAGAREN ICAN!

december 10 @ 15:30
Holländargatan, korsning Kungsgatan, Stockholm

På Nobeldagen söndag 10 december kl 15.30 samlas vi
i anslutning till Konserthuset, Holländargatan korsning Kungsgatan.

Med facklor och fredsduvor, gör vi våra röster hörda med fredssånger. Under banderollerna:
Grattis ICAN fredspristagare
Stöd FN:s kärnvapenförbud

Praktisk information: –
Facklor och sånghäften finns till försäljning
Inga andra banderoller, flaggor eller plakat
Ingen utdelning av flygblad eller försäljning av tidningar

Arrangör: Kvinnor för Fred Stockholm

Mer information »

 

 

VARFÖR VI ALLTID MÅSTE KÄMPA MOT KÄRNVAPEN

december 4 @ 18:00 – 20:00
Sjömanskyrkan vid Stigbergstorget (gatuadress Amerikagatan 2)

Alla är välkomna att lyssna till Maj Britt Theorin, den person som är mer förknippad med kampen mot kärnvapen än någon annan svensk! (Se bifogad affisch)

DESSUTOM: Utställning om Per Anders Fogelström och kampen mot svensk atomvapen – visas 4-19 december i Sjömanskyrkans café

Arrangör: Svenska Freds Göteborg för samarbetsnätverket Fredsam, i samarbete med ABF och Sjömanskyrkan

Mer information »

FOLKETS FREDSPRIS I ENLIGHET MED NOBELS TESTAMENTE

december 2 @ 10:00 – 20:00
Svanviks skola

Lördagen den 2 december är det femte året i rad Fredsrörelsen på Orust delar ut Folkets fredspris i enlighet med Nobels testamente. Denna gång till professor JOHAN GALTUNG (program och anmälan bifogas).

Norrmannen Johan Galtung, år efter år föreslagen till Nobels Fredspris, och meriterad därtill som få, ska hyllas efter förtjänst på Orust! Johan Galtung, den kanske mest kända freds- och konfliktforskaren i världen. Han har verkat som medlare i över 100 konflikter. Han har grundat PRIO (Peace Research Institute Oslo), startat ”Peace Journalism”  och nätuniversitetet Transcend. Dessutom har han skrivit 170 böcker…

Kom och följ med på Galtungs fredsresa genom världen!

Arrangör: Fredsrörelsen på Orust

Mer information »

 

 


november 2017

 

 

DEN SVENSKA VAPENEXPORTEN: EKONOMISK LÖNSAMHET ELLER MORAL?

november 30 @ 17:30 – 19:00
ABF – Palmesalen, Sveavägen 41, Stockholm

Andra samtalet i panelserien ”Att rekonstruera fred – samtal kring nya perspektiv på fred, säkerhet och framtidens fredsrörelse” 

Den svenska fredsrörelsen har under en lång tid fokuserat på vapenhandel och vapenproduktion och dragit uppmärksamhet till det paradoxala i att Sverige betraktar sig själv som fredsmäklare men samtidigt exporterar vapen till diktaturer och länder som kränker mänskliga rättigheter. Kritiken bemöts ofta genom att hänvisa till nuvarande lagstiftning som reglerar svensk vapenexport, till Sveriges förmåga att försörja sitt eget försvar och till försvarsindustrins betydelse för svensk ekonomi. Här uppstår i regel ett dödläge mellan två olika positioner där moraliska argument i grova drag ställs mot ekonomiska. Men stämmer det att det svenska försvaret och den svenska ekonomin är beroende av vapenexport? På vilket sätt kan omställning och diversifiering av militära företag skapa en väg ut ur dödläget?

Arrangör: Stockholms Fredsförening, Stockholms Centrum för Internationell Social och Ekonomisk Rekonstruktion (SCISER), ABF Stockholm

Mer informaion »

 

MÖTE MED VÄSTSAHARAS KVINNOR

november 29 @ 18:00
ABF-huset i Stockholm

Möte onsdagen den 29 november 2017 kl 18.00 i Per Albin-salen, ABF-huset, Sveavägen 41

LIMAM EL JALIL Polisarios nye Sverige-representant informerar om den aktuella situationen i Västsahara och i flyktinglägren.

OTTO WIDMARK handläggare på Palmecentret redogör för dess arbete för Västsahara.

MOUMNA SID BRAHIM rektor för Olof Palmes School i det västsahariska flyktinglägret L´Aauin framför en hälsning.

Vi bjuder på frukt och förfriskningar.
HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!

 

TUMACO ETT ÅR EFTER FREDSAVTALET
Inbjudan till frukostmöte

november 29 @ 9:00 – 10:30
Hilton Slussen, Guldgränd 8, Stockholm
Frukost: Från kl. 8.30
Anmälan:
Anmäl dig här senast den 27 november

Kom och lyssna på Luis Armando Ortiz om hot mot MR- försvarare i Tumaco, Colombia!

Den 29 november bjuder Forum Syd, Kristna Fredsrörelsen och Colombiagruppen in till frukostmöte med Luis Armando Ortiz, från den afrocolombianska organisationen Proceso de Comunidades Negras. Han besöker Sverige för att prata om den oroande säkerhetssituationen i Tumaco och varför fredsavtalet måste implementeras enligt den överenskommelse som gjorts. Se den bifogade inbjudan för mer information om mötet.

 

DÄRFÖR BEHÖVER VI KONSTEN
för motståndet för överlevnaden

november 23 @ 19:00
Kulturhuset Kajutan, Henån

Stina Oscarson, dramatiker, regissör och kulturdebattör kommer och håller föredrag.
Helga Hussels kommer att spela fiol och piano och efter pausen kommer vi att få höra dikter.

Arrangör: Fredsrörelsen på Orust

SAMLA MÖTE

november 20 @ 12:00 – 18:00
Solidaritetshuset, Stockholm

Möte med Samla, organisationens styrgrupp. Kvinnor för Fred består av självständiga lokalföreningar som sinsemellan utser representanter till SAMLA, vilket är organisationens styrgrupp som träffas 4 gånger per år. SAMLA:s medlemmar ska spegla medlemmarnas spridning i landet.

 

HUR EFFEKTIVT ÄR ETT FÖRBUD MOT KÄRNVAPEN?

november 16 @ 18:00
Sjömanskyrkan, Göteborg

Eva Walder Sveriges nedrustningsambassadör berättar om Sveriges roll i tillkomsten av FN:s resolution om förbud av kärnvapen. Finns det samband med Nobels fredspris till organisationen ICAN som länge arbetat för ett avskaffande av kärnvapen?

Arrangörer: Fredsam, initierat av Svenska Kvinnors Vänsterförbund i samarbete med ABF och Sjömanskyrkan i mötesserien ”Vägar till fred”. 

Mer information »

 

 

KVINNOR, FRED OCH SÄKERHET PÅ MR-DAGARNA

november 11 @ Jönköping

I år deltar Operation 1325 på årets MR-dagar i Jönköping med fyra seminarier. Under lördagen kan du höra ett längre seminarium om feminismen i Turkiet och dess utmaningar. På Lilla Scenen håller vi även tre kortare diskussioner kring resolution 1325 på minoritetsspråken arabiska, tigrinja och spanska. Se fler detaljer i inbjudan nedan eller i den bifogade filen.

Registrera dig kostnadsfritt för lördagen 11/11 här: http://invitepeople.com/events/10710/

Notera att biljetter krävs för torsdag 9/11 och fredag 10/11. Operation 1325 håller inga seminarier under dessa dagar.

Hela programmet: http://invitepeople.com/public/events/10598/seminars/

UTSTÄLLNING OM KÄRNVAPEN OCH FN’S KÄRNVAPENFÖRBUD

13 november @ Malmö stadsbibliotek

I samarbete med årets fredspristagare ICAN visar vi en utställning om kärnvapen och FN:s kärnvapenförbud. Fredsforskare Jan Öberg inviger Nobelpristagarna ICAN:s utställning den 30 okt, kl. 18.00.
Arrangörer: Svenska Freds Lund/Malmö och Kvinnor för fred, Skåne

 

 


 

oktober 2017

 

VI SKULLE HA SPELAT LYSISTRATE

oktober 26 – 27
Göteborg

En pjäs om kvinnorna i fredsrörelsen
Manus och regi Stina Oscarson
Arrangör Kvinnor för Fred

Missa inte den högaktuella och banbrytande föreställningen som handlar om kvinnorna i fredsrörelsen. En hyllning till alla de kvinnor som kämpat för fred genom tiderna och inte fått ta plats i historieböckerna.

”Den historia jag och många andra fått berättad för oss i skolan handlade mest om kungar och krig” säger Stina Oscarson ”trots att mänsklighetens stora segrar nog snarare drivits fram av kvinnor som arbetat för fred.”

Mer information »

FN FIRAS I LUND

oktober 21 @ 12:30 – 15:30
Kulturen i Lund

Nu är det dags att fira FN igen. I år blir det inte på själva FN-dagen, utan lördagen innan, den 21 oktober. Då träffas vi på Kulturen i Lund, 12.30 – 15.30, med musik, tal och paneldiskussion under rubriken, “Säkerhet i en konfliktfylld värld!”. Kvinnor för Freds lokalgrupp i Lund kommer finnas på plats med ett bokbord.

 

 

ÄR DET BARA MÄN SOM KAN SKAPA FRED?

oktober 1 @ 10:40
Internationella torget, H-hallen, plan 2

Välkommen till paneldiskussion på Bok – och Biblioteksmässan 2017!

Söndagen den 1 oktober håller Operation 1325 en paneldiskussion på Bok – och Biblioteksmässan i Göteborg. Ämnet är ”Är det bara män som kan skapa fred?” och medverkar gör Annika Lillemets (MP), Birgitta Ohlsson (L) och Carina Ohlsson (S). Samtalet leds av Aase Smedler. Se inbjudan nedan och som bifogad fil. Varmt välkommen!

 


september 2017

 

SVERIGE SOM FREDSAKTÖR

september 25 @ 18:00
Medborgarhuset Trappan och ABF i Vällingby

Sverige som fredsaktör. Välkomna till föreläsning med Maj-Britt Theorin i Trappan, Vällingby.

Mer information »

 

EN GRÄNSLÖS FREDSGALA

september 23 @ 12:00 – 22:00
ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm, Z-salen

Föreläsningar: kl 12-16
Artistgala: kl 17:30 – 22

Mer information »

FN:S BESLUT OM KÄRNVAPENFÖRBUD

september 21 @ 18:00
Katasalen våning 1 i ABF-huset, Stockholm

Seminariet kommer att redovisa resultatet av Förenta Nationernas konferens, som avslutades 7 juli, i vilken 122 stater röstade för att införa ett förbud mot kärnvapen, däribland Sverige, analogt med de förbud som redan finns rörande andra massförstörelsevapen. Förbudet träder i kraft när det ratificerats av 50 FN-stater. Idag finns cirka 15 000 kärnvapen i världen.

Mer information »

 

INTERNATIONELLA FREDSDAGEN – TYST MANIFESTATION

september 21 @ 12:00 – 13:00
Stortorget, Laholm

Arrangör: Kvinnor för Fred, Gröna kvinnor, FN-föreningen, Amnesty International

 

VI SKULLE HA SPELAT LYSISTRATE

september 18 – 23
Visby, Gotland

En pjäs om kvinnorna i fredsrörelsen
Manus och regi Stina Oscarson
Arrangör Kvinnor för Fred

Missa inte den högaktuella och banbrytande föreställningen som handlar om kvinnorna i fredsrörelsen. En hyllning till alla de kvinnor som kämpat för fred genom tiderna och inte fått ta plats i historieböckerna.

”Den historia jag och många andra fått berättad för oss i skolan handlade mest om kungar och krig” säger Stina Oscarson ”trots att mänsklighetens stora segrar nog snarare drivits fram av kvinnor som arbetat för fred.”

Mer information »

FREDSAKTION MOT KRIGSÖVNINGEN AURORA

september 15 -18
Göteborg

Kriget startar här – vi stoppar det här!
En krigsövning är alltid en förberedelse för krig. I och med Aurora 17 bjuder fredsrörelsen in till att stoppa pågående krigsförberedelser. Välkomna till en långhelg (fredag – måndag) med föreläsningar, aktionsträning, samtal, möten, aktion, demonstration & fredslopp.Vi startar fredag kväll med välkomstmiddag och fortsätter på lördagen med fredsaktionsträning och förberedelser. Under söndagen kommer seminarier på temat motstånd mot krig och förtryck äga rum och på måndagen gör vi tillsammans ickevåldsligt motstånd mot krigsövningen Aurora.
 

Mer information »

 

FREDSFEST I SKYMNINGSTIDER

september 16 @ 20:00
Musikens Hus, Göteborg

En kväll i fredens tecken för att visa vårt motstånd mot NATO:s krigsövning AURORA 17, med artister som: Lilla bäcken, Moa Brynnel, Americo Appiano y Los Stefanos, Eva Nykvist, Matilda Magnusson. Konferencier: Eva Nykvist

Mer information »

 

FREDSTÄLT

september 11 – 16
Brunnsparken, Göteborg

Under Aurora 17 kommer Fredsam att ha ett informationstält i Brunnsparken. Deras budskap är: försvara alliansfriheten. Nato ut ur Göteborg. Inga kärnvapen på svensk mark och investera i fred inte i krig.

Kvinnor för Fred Väst kommer att finnas på plats i tältet onsdag 13/9.

Oljemålning av Ola Friholt, Stocken, Orust

Mer information »

 

FREDSÖVNING ÅLAND 17

september 8 – 10 @ Gregersö, 22130, Åland

Åland 17 är den första fredsövningen i sitt slag. Likt de krigsövningar som utvecklats under sekler med nästintill obegränsade anslag kommer den här första fredsövningen blanda verklighet med fiktion.

Det verkliga är deltagarna. Femton personer från Sverige och femton personer från Ryssland. Alla har de fredsbevarande samhällsuppdrag. De är författare, politiker, fackföreningsaktiva, trosföreträdare, debattörer, och artister.

Det fiktiva är scenariot. Under de två övningsdagarna kommer situationen att stegras från det relativa lugn som rådde för ett decennium sen till öppet krig. Under varje steg av eskalationen ställs deltagarna inför situationer som prövar deras beredskap att bevara freden.

Målen är att lära känna den breda fredsrörelsens svagheter och styrkor, att skapa, upprätthålla och stärka för freden avgörande kontakter samt att utveckla fredsövningen som ett verktyg för hållbar fred.

Platsen är liksom tiden vald för dess symboliska betydelse. Åland demilitariserades i ett avtal mellan Sverige och Ryssland för över 150 år sen. Det är ett avtal som sedan dess respekterats och bekräftats i nya traktat. I tid sammanfaller Åland 17 med två rekordstora krigsövningar – Aurora 17 i södra Sverige och Zapad i västra Ryssland.

 

PROTEST MOT AURORA 17

september 9 @ 13:00 – 16:00
Sergelstorg, Stockholm

Vi kommer att protestera mot försvarsmaktsövning AURORA 17. En stor militärmanöver som hålls i september 2017 med cirka 19 000 soldater.

Vi protesterar inte mot att Försvarsmakten övar för att kunna försvara Sverige. Det är vad den finns till för. Problemet är att den här gången vill försvaret också öva sig i att tillämpa värdlandsavtalet mellan Sverige och NATO som trots kritik ingicks förra året.

Arrangör: Nej till NATO och Sveriges Fredsråd

Mer information »

 

EBA-SEMINARIUM OM FRED

september 6 @ 14:00 – 16:00
Hörsalen, Myntkabinettet, Slottsbacken, Stockholm 

Det svenska utvecklingssamarbetet ska, som ett av fem centrala perspektiv, genomsyras av ett konfliktperspektiv. Regeringen har angett som ambition att öka sitt fokus på freds- och statsbyggande genom att genomgående ta hänsyn till konfliktfrågor i utvecklingssamarbetet.
Under detta seminarium presenteras tre avhandlingar som undersöker bland annat vilken roll religionen kan spela i främjande av fredsprocesser, hur man bygger varaktig fred samt vad som påverkar olika typer av medlingstekniker.

Mer information »

 

STOCKHOLMS FREDSSEMINARIUM

september 2-3 @ Alviks Kulturhus, Gustavlundsvägen 168a, Bromma Stockholm

Föredragshållare: Maj Britt Theorin, Pål Steigan, Tine Spang-Olsen, Stefan Lindgren, Jan Myrdal, Henrik Hjalle, Jan Öberg m.fl.
Stockholms Fredsseminarium hålls:
Lördag 2 september och söndag 3 september kl.10:00-13:00.
Lördag i Nockeby-salen: kl. 14:00-18:00
Söndag i Bromma-salen: kl. 10:00-13:00
Fri entré!
Arrangör: Föreningen Folket i Bild/Kulturfront-Stockholm


 

augusti 2017

 

FREDSMÖTE

augusti 31 @ 18:00 – 20:00
Sjömanskyrkan/Sjömansgården, Amerikagatan 2, Göteborg

Militär alliansfrihet utan Nato-medlemskap och värdlandsavtal

Thage G Peterson är teolog och tidigare Riksdagens talman och statsråd i flera (s)regeringar under tre decennier.
Han har gjort sig känd som en av de tydligaste kritikerna mot ett svenskt närmande till Nato.
Nato och värdlandsavtal är högaktuellt i Göteborg när stadens hamn och skärgård får ovälkommet besök av 1000 utländska militärer under den stora krigsövningen Aurora 17 i mitten av september. Det här mötet är en chans att samla fakta inför debatter och aktiviteter senare i september.

Arrangör: Svenska freds Göteborg för fredsnätverket Fredsam och i samarbete med Sjömanskyrkan och ABF

 

NO MORE WAR – internationell fredsfestival

augusti 17 – 20
Suderbyn, Ekoby, Visby

No More War is an international festival with the aim to strengthen the sense of dialogue, intercultural friendship and cooperation. It is an initiative to bring together people to manifest that we want to build peace between our countries instead of increasing militarisation, socio-political tension and media fights which are currently happening, particularly in the Baltic Sea region.

The place and time are not random: No More War Festival will be held prior to a big Swedish military training with NATO participation #Aurora17 taking place across the road from the festival two weeks after the festival. A perfect time and place to manifest that the safety is in peace and cooperation, not in increasing militarisation.

Mer information »

 

 

SAMLA MÖTE

augusti 19 @ 12:00 – 18:00
Solidaritetshuset, Stockholm

Möte med Samla, organisationens styrgrupp. Kvinnor för Fred består av självständiga lokalföreningar som sinsemellan utser representanter till SAMLA, vilket är organisationens styrgrupp som träffas 4 gånger per år. SAMLA:s medlemmar ska spegla medlemmarnas spridning i landet.

 

 

VÄRLDENS LÄNGSTA BOKBORD

augusti 20 
Drottninggatan Stockholm

Under Stockholms Kulturfestival kommer KFF stå vid ett av de 600 borden på Drottninggatan i Stockholm. Vi kommer att finnas på plats hela dagen på Drottninggatan för att diskutera fred, nedrustning och aktivism och vi har packat med oss massvis av intressant fredsmaterial till vårat bord.

Foto: Dennis Wernersson

 

URKULT

augusti 3-5
Nämforsen

Kom och häng med Kvinnor för Fred på festivalen Urkult! Vi kommer att vara på plats under hela festivalen på Solidaritetstorget.

Foto Rowantree.se 2016

Mer information »

 

HIROSHIMADAGEN

augusti 6 @ flera städer

Varje år arrangerar KFF tillfällen för att minnas offren i Hiroshima och Nagasaki. 

 


juli 2017

 

KVINNOR FÖR FRED PÅ ALMEDALEN
MILITÄRÖVNINGAR – HOT ELLER SÄKERHET

juli 5 @ 14:00 – 15:55
Syregården, Södra Kyrkogatan 6, Visby

Hela Almedalsveckan finns vi på plats på Gotland. I samarbete med Nyhetsmagasinet Syre arrangerar vi en debatt 5 juli, 14:00 – 14:55. Efter debatten, 15:00 – 15:55, ”eftersnack” i en angränsande lokal.

SYRESÄTT ALMEDALEN 2017 MED OSS! 2016 var Syres första år i Almedalen, tillsammans med ett tiotal organisationer hade vi över 50 programpunkter som berörde allt från narkotikapolitik och tillväxtkritik till den nya asyllagen och dagens flyktingpolitik. När resten av Almedalen lyfte skapandet av nya arbeten så diskuterade vi varför vi överhuvudtaget arbetar. När SD spred sin propaganda så fokuserade vi på alla människors lika värde. Syretältet blev en plats att andas ut på, finna jämlikar, äta veganskt och en plats där civilsamhället fick det utrymme det förtjänar. En mötesplats för alla som vill förändra världen. I år kommer vi vara på en av Almedalens bästa innergårdar, på Södra Kyrkogatan 6, tillsammans med en rad spännande organisationer. Och för rätt verksamheter finns det fortfarande möjlighet att hänga på. I år kommer vi dessutom ha tre mindre eventplatser i en gammal mysig lada på gården för er som inte vill köra så stort. Så under Almedalen 2017 kan vi erbjuda de som vill samarbeta med oss följande fyra scener/mötesplatser: • En stor innergård (ca 300 kvm) med plats för ca 150 personer (hälften sittande)• Ett större seminarierum i ladan med plats för 30-40 åhörare. • Två mindre seminarierum för ca 15 åhörare var. Har ni en verksamhet som ni tycker skulle passa på Syregården kontakta katinka.richter@tidningensyre.se så snart som möjligt.

Slået op af Syre i Mandag den 17. april 2017


Mer information »

 


juni 2017

 

ARCTIC CHALLENGE EXERCISE – ACE 17

maj 29 – juni 2 @ Luleå

ACE 17 är den tredje upplagan av Arctic challenge exercise – den med internationella mått stora militära flygövningen som numer hålls vartannat år i norra Norden. Den här gången med Luleå, Rovaniemi och Bodö som baser. Övningen inleddes under måndagen och avslutas den 2 juni.

Artic Challenge Exercise, ACE 17( läs om denna på Försvarsmaktens hemsida), har tolv deltagande länder, varav flera är Natoanslutna. Därför bjuder Kvinnor för Fred,KFF, Folkkampanjen mot Kärnkraft/Kärnvapen,FMKK, samt Sveriges Fredsråd in till en innehållsrik vecka (v.22) i Luleå.

Här vill vi med inspiration av föredrag, film, musik, konst och dikt under vardagskvällarna, samt ett avslutande heldagsseminarium under fredagen, få människor att engagera sig och börja samtala om fred.

 

Mer information »

 


maj 2017

 

FREDSMARSCH

maj 14 @ flera städer
Göteborg @ 14:00
Stockholm @ 12:30

Välkomna på fredsmarsch mot krigsövningen Aurora!

Göteborg: samling 14.00 Linnéplatsen och ankomst Esperantoplatsen.
Uppträder gör Jan Hammarlund, Göteborgs feministiska kör, Jazzmusiker för fred, Göteborgs fredskör. Talare: Harriet Johansson Otterlo, fredsaktivist.

Stockholm: Samling Gullmarsplan 12.30 Ankomst Medborgarplatsen 14.00 Talare: Carl Schlyter, riksdagsledamot (Mp), Agneta Norberg, ordförande Sveriges fredsråd.

Mer information »

 

SAMLA MÖTE

13 maj @ 11:00 – 17:00
Solidaritetshuset, Stockholm

Möte med Samla, organisationens styrgrupp. Kvinnor för Fred består av självständiga lokalföreningar som sinsemellan utser representanter till SAMLA, vilket är organisationens styrgrupp som träffas 4 gånger per år. SAMLA:s medlemmar ska spegla medlemmarnas spridning i landet.

 


april 2017

 

PEOPLE’S CLIMATE MARCH SWEDEN

april 29 @ flera städer

Den 29 april har Trump-administrationen i USA suttit i nittionio dagar.
Presidentskapet har startat med attacker mot FN:s klimatavtal och klimatforskningen, mot migranter och urfolk, mot kvinnors rättigheter och mot yttrande- och tryckfrihet. I USA och resten av världen samlas människor nu till en global manifestation – Peoples Climate March.

Mer information »

 

ÖVERLÄMNING AV NAMNINSAMLINGEN – INGA KÄRNVAPEN PÅ SVENSK MARK

april 26 @ tid kommer
Mynttorget, Stockholm

Idag lämnar vi över alla underskrifter som vi tillsammans samlat in, till regeringen! Möt upp oss på Mynttorget innan överlämningen. Mer information kommer!

Mer information »

 

HUR KAN ALLIANSFRIHETEN OCH FÖRSVARET FUNGERA I FRAMTIDEN?

april 4 @ 18:00 – 20:00
ABF huset, Beskow-salen, Sveavägen 41 Stockholm

Sveriges säkerhets- och försvarspolitik ska bestämmas av Sveriges Riksdag – inte i Washington, Moskva eller Bryssel. Det är Sveriges folk som ska avgöra sin egen framtid – ingen annan.

Talare: Thage G Peterson, fd talman och statsråd i flera regeringar under tre decennier, bl a försvarsminister (s), teolog, Lars-Gunnar Liljestrand, medförfattare till boken Lagen mot krig.
Moderator: Göran Eriksson, folkbildare  

Missade du detta? Då kan du gå in och titta på en videoinspelning av seminariet här.
Länk 1:
längd ca 30 min, Länk 2: längd ca 20 min

Artikel: Territorialförsvar med allmän värnplikt

Mer information »

 


mars 2017

 

HUR PÅVERKAS SVERIGES VAPENPRODUKTION OCH VAPENEXPORT AV ETT NÄRMANDE TILL NATO?

mars 28 @ 18:00 – 20:00
ABF huset, Beskow-salen, Sveavägen 41 Stockholm

Sveriges vapenexport är omdebatterad och ifrågasatt. Hur kommer utvecklingen, tillverkningen och exporten av militär utrustning att påverkas av Sveriges allt närmare samarbete med NATO?

Talare: Linda Åkerström, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, Pelle Sunvisson, lärare och ordf i FIB-Kulturfront
Moderator: Carl Schlyter, riksdagsledamot/MP

Mer information »

 

HUR SKA SVERIGE FÖRSVARAS?

mars 13 @ 18:00 – 20:00
ABF huset, Beskow-salen, Sveavägen 41 Stockholm

Sverige övergick till ett yrkesförsvar för några år sedan, ett yrkesförsvar som var avsett för internationella operationer. Försvaret av Sveriges eget territorium sattes i andra hand. Alliansfrihet förutsätter ett starkt eget försvar med tydligt folkligt stöd.
Talare: Anders Björnsson, publicist och historiker, Stig Henriksson, ledamot av försvarsutskottet (v)

Missade du detta? Då kan du gå in och titta på en videoinspelning av seminariet här.
Länk:
Längd cirka 30 min.

Mer information »

 

INTERNATIONELLA KVINNODAGEN 2017

mars 8 @ flera städer

Kvinnor för Fred deltar i demonstrationer, seminarier och fotoutställningar 8 mars.

Mer information »

 

 


februari 2017

 

SKA FRÄMMANDE MILITÄRA MAKTER ÖVA I SVERIGE?

februari 25 @ 10:00 – 14:00
ABF huset, Beskow-salen, Sveavägen 41 Stockholm

Ska främmande militära makter öva i bl a Norrbotten, Göteborgs skärgård och över Vättern, varför? Det är snarare förtroendeskapande handlingar som behövs för att skapa fredliga kontakter länder emellan.

Talare: Lilian Mikelsson, styrelsemedlem i Same Atnam och renägare, Ingela Mårtensson, Kvinnor för fred och fd riksdagsledamot, ordf Lisa Lennartsson och styrelseledamot Rune Olsson, Aktion Rädda Vättern, Pelle Sunvisson, lärare och ordf i FIB-Kulturfront
Moderator: Gunnar Lassinantti, ABF

Mer information »

 

KÄRNVAPEN OCH NORDEN

februari 6 @ 18:00 – 20:00
ABF huset, Palmesalen, Sveavägen 41, Stockholm

Är det möjligt att skapa en kärnvapenfri zon i Norden idag? Hur påverkas vi av NATO:s och Rysslands nya kärnvapenpolicy?

Talare: Pierre Schori, fd biståndsminister (s), fd FN-ambassadör och fd riksdagsledamot (s), Gunnar Westberg, Svenska läkare mot kärnvapen (SLMK)
Moderator: Hans Lindqvist, fd EU-parlamentariker (c)

Missade du detta? Då kan du gå in och titta på en videoinspelning av seminariet här!
LÄNK till kommentar av Pierre Schori. Längd: ca 27 minuter

LÄNK till kommentar av Gunnar Westberg. Längd: ca 17 minuter
LÄNK till Debatt och frågor. Längd: ca 40 minuter

Mer information »