DN Åsikt: ”Ställ in militärövning och ge vården pengarna”

Mitt i coronakrisen tänker försvaret genomföra sin största militärövning på mer än 20 år. Ställ in övningen Aurora 20 och ge pengarna till vården, skriver Jea Jonsson, Ingalill Bjartén, Kerstin Dahlberg och Inger Nilsson från organisationen Kvinnor för fred.

Den 1 april lät Försvarsmakten meddela att den pågående planeringen inför Aurora 20 fortsätter. Man tog sig för pannan och tänkte att det var ju förvånande och oväntat med ett sådant aprilskämt. Men det var inget skämt.

På fullt allvar tänker militären genomföra sin största militära övning på mer än 20 år, mitt i en tid då fienden är en helt annan som kräver helt andra vapenslag än dem Försvarsmakten kan tillhandahålla. Ja, den ställer förvisso sitt sjukvårdskunnande och materiel till förfogande och förväntar sig, och får, tack från högre ort för denna generositet. Som tack för 660 miljoner kronor som Aurora 20 beräknas kosta.

Man tar sig för pannan. Det verkar dessutom även andra staters försvarsansvariga göra. Kanada och Tyskland har hoppat av och fler länder överväger att göra så. Likväl fortsätter den svenska försvarsmakten planeringen.

Vi i fredsrörelsen har sagt det flera gånger sedan coronaviruset kom in i våra liv och vi säger det igen: Dessa pengar behövs inom sjukvården!

Belöna alla tappra vårdanställda med de pengarna. Dessutom går hotell och restauranger ut och vädjar om stöd för att slippa gå i putten. Och då ska staten prioritera krigslekar?

Gör om och gör rätt! Lägg ner alla planer på Aurora 20, ja lägg ner alla planer på upprustning som kostar miljarder och inte kan tolkas på annat sätt än som en högst provocerande kapprustning. Börja öva fred!

Jea Jonsson, Ingalill Bjartén, Kerstin Dahlberg och Inger Nilsson för Kvinnor för Fred i Skåne

Publicerad i Dagens Nyheter


*

code