Fredrika Gårdefeldt – Katarina kyrka

Hej allihop,

Jag heter alltså Fredrika Gårdfeldt och är präst i Katarina församling på Södermalm här i Stockholm.  Det är en ära att få vara här idag – stort tack!

Jag är här för att visa på Svenska kyrkans stöd i frågan om förbud mot kärnvapen. I september förra året överlämnade Sveriges kristna råd, där Svenska kyrkan ingår, ett undertecknat brev, från våra kyrkoledare, till utrikesminister Margot Wallström där vi uppmanade: Sverige – skriv på!

Kyrkan är i grunden en fredsrörelse, baserat på alla människors lika värde och en Gud som är kärlek. Att använda kärnvapen eller att ens äga dem är inte förenligt med tron på en Gud som är alla människors far och mor.

Frågan om kärnvapen är alltså en tydlig människovärde/jämställdhetsfråga:

Ska några få personer ha makt att kunna förstöra hela vår planet och allt mänskligt liv?

Är vissa människors liv mer värda än andra?

Kan inte vi människor, kvinnor och män från hela världen, ta vårt sunda förnuft till fånga,  förena oss som de syskon vi är, och få våra regeringar att skriva på FNs förbud?

För nu har vi kommit till en punkt i världshistorien då ett skifte måste ske. Rädslan måste släppa sitt grepp över världen så att frön av solidaritet och fred kan slå rot.

Efter flyktingströmmen 2015 så blev jag, 2016, samordnare för Katarinauppropet. Det var ett initiativ som togs i min församling, Katarina församling, av tidigare ärkebiskop KG Hammar, kyrkoherde Olle Carlsson, den kristna fredsrörelsen genom Kerstin Bergeå och författare Olle Sahlström. Detta upprop ville i Svenska kyrkans förra kyrkoval visa på det tydliga sambandet mellan den svenska vapenexporten och oskyldiga människors flykt från krig i världen.

Och Nej till svensk vapenexport och Ja till human flyktingpolitik är relevant att nämna även i detta sammanhang:

Vi som lever i ett land byggt på demokrati och kan påverka– vi måste erkänna vår egen del i världens brustenhet:

För det gör skillnad i världen om vi slutar att tillverka och exportera vapen, att vi självklart tar han om våra systrar och bröder som kommer till oss och söker skydd och det är av yttersta vikt att vi skriver på FN:s förbud mot kärnvapen och skapar tryck på övriga nationer att göra detsamma.

– SVERIGE – SKRIV PÅ NU!

Tack!

Comments are closed.