Kärnvapen

Foto: ican.org

Den viktigaste fredsfrågan av alla är förbud mot kärnvapen. Därför har 122 stater, däribland Sverige, arbetat fram ett FN-förbud mot kärnvapen. 2017 års Nobelpris tilldelades ICAN och den folkliga kampen mot kärnvapen! 

För att konventionen ska träda i kraft krävs att 50 länder signerar och ratificerar. Enligt en SIFO-undersökning av Olof Palmes Internationella Center är 86% för att Sverige skriver på och ratificerar konventionen.

18 januari 2019 presenterades regeringens utredning om FN-konventionen för ett globalt förbud mot kärnvapen. Ensamutredaren Lars-Erik Lundin kom till slutsatsen att Sverige inte ska skriva på konventionen, enligt Kvinnor för Fred en direkt reaktion på USA:s försvarsministers brev till svenska regeringen i höstas. Brevets budskap var att om Sverige skriver under FN-konventionen så kommer det att få konsekvenser för svenskt militärt samarbete med USA och Nato.


» Läs vårt pressmeddelande om utredningen.

» Läs Lars-Erik Lundins utredning av konsekvenserna av ett svenskt tillträde till Konventionen om förbud mot kärnvapen

» Läs Kvinnor för Freds synpunkter på Utredningen av konsekvenserna av ett svenskt tillträde  till Konventionen om förbud mot kärnvapen.

» Läs även synpunkterna från Kvinnor för Freds lokalgrupper

Foto: ican.org

Under året kommer framför allt kampen för att Sverige ska underteckna FN:s konvention om förbud mot kärnvapen vara tongivande. Vill du engagera dig med oss? Här nedan har vi listat några konkreta saker du kan göra.

 1. Skicka vykort – till Statsministern, Utrikesministern och Försvarsministern. Hör av dig till kansliet på info@kvinnorforfred.se om du vill ha vykort.
 2. Remiss – regeringens utredning om FN-konventionen för ett globalt förbud mot kärnvapen är ute på remiss till 26 april. Ladda ner Kvinnor för freds remiss och skicka in till regeringen.
  » remissvar
  » bruksanvisning remissvar

FLER TIPS OCH IDÉER

 • Mobilisera alla kontakter vi har
 • Namninsamlingar
 • Kontakta riksdagspartierna lokalt; landsting- och kommunfullmäktige
 • Mejla politiker
 • Insändare i lokala medier
 • Fokusera på de humanitära konsekvenserna, när vi pratar om konventionen
 • Gå med i ICAN
 • Skriva motioner både i partier och organisationer
 • Använda dagar som 1 maj, 7 juli (ICAN International), 6 augusti (Hiroshima), 26 augusti (Internationella dagen mot kärnvapenprov) för att väcka opinion för FN-konventionen.