KFF aktivist försvarstal i Luleå tingsrätt

Foto: Ofog
Sommaren 2015 greps aktivister efter att olovligt tagit sig in på F21 i samband med en flygövning. ”Jag erkänner inte brott utan nödvärn” säger Gun-Britt Mäkitalo i sitt försvarstal i Luleå tingsrätt.

Luleå Tingsrätt 2017-03-02

Förhör för intrång på F21.

Jag erkänner inte brott utan nödvärn och att jag grävde mig in på F21 landningsbana för att förhindra att större brott kan begås genom att man övar för krig. Arctic challenge exercise övade med 115 plan i luften samtidigt och plan som Awacs = flygande radaranläggning en kommando central vid luft krig. Vi vet inte om planen är kärnvapen bestyckade.

Åklagaren visade bilder från vår aktion och så var det klart, jag ville dra lite historik och berätta varför jag gör detta intrång.

Jag läste i Norrländska socialdemokraten (NSD) i december 2014 att regeringen skulle sälja ut vårt län till internationella flygövningar. Leifland hade gjort en utredning ” snö mörker och kyla” och beslut skulle tas i december.

Vi läste också att flygflottiljen F21 skulle läggas ner och då fick politikerna glöd under galoscherna för att rädda F21. Vår dåvarande landshövding Björn Rosengren och Andersson kommunråd i Västerbotten fick en ide att sälja ut vårt län.

Vi i Kvinnor för Fred reagerade och började agera, Sara Lidman skrev ”konsten att ge bort ett land utan att människorna märker det”

Vi har stått på torg från Kiruna i norr till Malmö i söder och berättat vad som sker i vårt län för inget skrevs i tidningarna söderut.

Övningarna i Vidsel och F21 ha blivit större och fler både vinter och sommar jag tycker det är en provokation mot Ryssland att vi upplåter vår sista vildmark att bana väg för Nato och USA att nå Arktis med alla fyndigheter.

Jag protesterar med civil olydnad för att:

  1. Världen behöver nedrustning och rättvisa inte mera militärer och vapen.
  2. Upprustning, krigsövningar och NATO-samarbete skapar aldrig fred.
  3. Militärverksamhet är aldrig utvecklande.
  4. Miljön förstörs, Samerna och turistföretag störs.
  5. Freden bevaras genom diplomati, samarbete och samtal.
  6. Sverige har alltid varit en nation som varit mot Kärnvapen.

När åklagaren sa att jag skulle få 40 dagsböter så sa jag att jag har så dålig pension så jag vill ha fängelse istället, då blev det skratt.

Gun-Britt Mäkitalo

Comments are closed.