Se filmen om Rosa Luxemburg

rosaLuxemburg2
Rosa Luxemburg – en karismatisk person med omdiskuterade fredsmetoder – kämpade i början av 1900-talet mot det krig som skulle komma. I kväll finns en unik möjlighet att se Margarethe von Trottas film ”Rosa Luxemburg”, på biograf Zita, Birger Jarlsgatan 37, Stockholm.
Inträde 100 kr, 80 kr för pensionärer.

Filmen är en del i seminarieserien om kvinnornas kamp för fred och vad vi kan lära av den. Förra veckan föreläste litteraturvetaren Per-Olof Mattsson om Rosa Luxemburgs kamp och nu finns alltså chansen att se detta prisbelönta drama om hennes liv. Hon arbetade för fred och för att förändra människors levnadsvillkor i en tid då klasskampen var hård och imperialismens grymheter ohyggliga.

Seminarieserien fortsätter sedan den 23 oktober då Maj Britt Theorin, tidigare FN-ambassadör och riksdagsledamot (S), berättar om Kampen mot svenska kärnvapen och för internationell nedrustning.
Under 1950- och 60-talen i Sverige diskuterades svenska kärnvapen. Alva Myrdal och Inga Thorsson arbetade inom det politiska systemet mot svenska kärnvapen och för internationell nedrustning. De representerade Sverige i nedrustningsförhandlingarna i Génève.
Utifrån sina erfarenheter skrev Alva Myrdal ”Spelet om nedrustning”. Inga Thorsson gjorde en utredning som presenterades i betänkandet ”Med sikte på nedrustning – Omställning från militär till civil produktion i Sverige”.

12 november föreläser författaren, journalisten och debattören Maria Pia Boëthius om ”Kvinnors motstånd mot nazismen och Sveriges förhållande till nazismen”.

24 november visar vi två filmer om kvinnornas motstånd i Greenham Common mot militärbasen Menwith Hill i Storbritannien, på biograf Zita i Stockholm.

4 december ”Kvinnors motstånd i dag och i framtiden” – Ett framåtblickande seminarium med en panel som lyfter olika persepektiv. Vad har vi lärt oss om hur vi kan arbeta mot militarism och upprustning?

Alla seminarier sker i Beskowsalen på ABF-huset i Stockholm kl 18-20. Fri entré.
Följ oss på Facebook för löpande information. De webbsänds också live på: www.abflive.vivius.se/videos. Har du inte möjlighet att vara på plats i Stockholm, samla gärna dina vänner och titta på webben. Där finns även möjlighet att se webbsändningen i efterhand på webbsidan www.abfplay.se.

I år är det 100 år sedan första världskriget startade. Idag fylls medierna ständigt med rapporter från världens konflikter och krig, men kvinnornas fredsröster lyser ofta med sin frånvaro. Med höstens seminarieserie vill vi i föreningarna Kvinnor för fred och Sveriges Fredsråd vidga perspektivet. En presentation av serien och hela programmet finns i denna pdf: flyer_program140923

 

 


*

code