Stor debatt om Natoutredningen

Konflikter, krig och enorma flyktingströmmar. Vi lever i en osäker tid och det känns mer aktuellt än någonsin att påminna om att säkerhetspolitik är större än försvarspolitik. Det är troligtvis inte vårt närmande till Nato som kommer hjälpa oss att bevara freden framöver. Kanske till och med tvärtom.

I kväll den 30:e september kl. 18.00 är allmänheten välkommen till Kulturhuset Stadsteatern för att lyssna när Natoutredningen går till botten med Natofrågan. Det blir fem tuffa dueller med journalisten Annie Reuterskiöld som moderator:

• Säkerhetspolitik och kärnvapen,  Hans Blix möter  Karin Enström
• Nato kontra FN,  Pierre Schori möter  Mike Winnerstig
• Relationen till Ryssland,  Sven Hirdman möter  Linda Nordlund
• Nato som feministisk utrikespolitik,  Gudrun Schyman möter  Birgitta Ohlsson
• Kan vi kriga fram en friare värld?  Stina Oscarson möter Katarina Tracz

Hans Blix, f.d. utrikesminister och generaldirektör för IAEA, tar debatten om ”Säkerhetspolitik och kärnvapen” och säger om det att:
”Vi borde ha lärt oss att det är förenat med stora risker att söka bringa fred mellan kärnvapenförsedda stormakter genom att öka förberedelser för krig. I stället för att genom anslutning till Nato bidra till fortsatt upptrappning, så bör Sverige återknyta till och förstärka en politik för avspänning.”

Under rubriken ”Nato kontra FN” uttrycker sig Pierre Schori, f.d. biståndsminister och FN- ambassadör, följande:
”Som medlem i Nato skulle det vara näst intill omöjligt för Sverige att fortsätta sin politik för en nordisk kärnvapenfri zon, avskaffande av alla kärnvapen och det målinriktade arbete för avspänning, förtroendeskapande åtgärder och nedrustning.”

VAD: ”Nato nästa? Fem debatter om säkerhetspolitik”
NÄR: Onsdag 30 september kl. 18 – 20.
VAR: Hörsalen i Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm. Fri entré.

Natoutredningen är ett oberoende initiativ som åtagit sig att inför riksdagens omröstning av värdlandsavtalet göra en analys av vilka konsekvenser Sveriges stegvisa närmande till Nato har rent säkerhetspolitiskt. Ett betänkande kommer vara klart vid årsskiftet 2015/2016. Ledamöter i utredningen är Hans Blix, Rolf Ekéus, Sven Hirdman, Lars Ingelstam, Pierre Schori, Stina Oscarson, Lennart Uller och Linda Åkerström.

Hemsida:  http://natoutredningen.se

 

 


*

code