Svensk vapenexport

På bilden saudiskt artilleri vid gränsen till Jemen.                                  Bild: Hasan Jamali/AP/TT

Ny brevkaktion till Sveriges riksdagsledamöter

Den 18 januari har Utrikesutskottet sista första möte för behandling av reglerna för svensk vapenexport. Fram till 8 februari har vi en chans att påverka! Var med och skicka en uppmaning till utskottets ledamöter att stå upp för ett demokratikriterium vid godkännande av vapenexport från Sverige.
2018-02-26 Hittills har 62 brev skickats till utskottets ledamöter! Fortsätt att skicka brev!

Sverige borde införa ett förbud mot vapenexport till diktaturer. Om Sverige ska stå upp för demokrati kan vi inte samtidigt stärka diktaturer med vapen. Det bidrar till förtryck och – genom dyra, odemokratiska inköp – till fattigdom.

Breven som finns att ladda ned här är brev som du kan skicka till ledamöter i utskottet. Naturligtvis går det att använda alla brev precis som var och en vill; vi skriver som enskilda väljare/medborgare/fredsaktivister, inte som en organisation. Det första s k ’allmänna brevet’ kan gå till vilken ledamot som helst i utskottet. Övriga brev är specifika för varje parti.
 

En del i Kvinnor för Freds politiska påverkansarbete är direkt kontakt med beslutsfattare som kan påverka beslut gällande våra fokusområden. Därför skickar vi brev till beslutsfattare där vi ger konstruktiva förslag och uppmanar till handling.


Här har ett antal brevförslag som kan skickas till Sveriges riksdagsledamöter i Utrikesutskottet. Ladda ner brevet genom att klicka på vardera partis logga. Brevet går bra att skicka som det är, det enda du behöver göra är att skriva i en mottagare på riksdagen och fylla i ditt namn och datum.

 


Var med och påverka svensk vapenexport! 

 


Vill du veta mer?

Kolla på Diakonias 3-minuters film. Hur går svensk vapenexport och kvinnoförtryck ihop?

Hur går svensk vapenexport ihop med kvinnoförtryck?

Hur hänger svensk vapenexport ihop med kvinnoförtryck? Ta 3 minuter av din dag och se hur vapen motverkar kampen för jämställdhet i världen.

Opslået af Diakonia på 17. marts 2017

 

Skriv under Katarinauppropet!

Ja till human flyktingpolitik – nej till svensk vapenexport 

Katarinauppropet mobiliserar mot svensk vapenexport och för en human flyktingpolitik. Uppropet vill att Svenska kyrkan ska gå i bräschen för ett nytt sätt att tänka gällande hantering av konflikter. Ett första steg är att stoppa svensk vapenexport.