en pjäs om kvinnorna i fredsrörelsen
manus och regi Stina Oscarson

INFORMATION OCH BOKNING
Föreställningens längd ca 60 min. Fungerar både
på stora scener och i mindre samlingslokaler.
För 
mer information, pris och
bokning: info@kvinnorforfred.se, 076-117 97 27

Pjäsen börjar med att tre unga kvinnor repeterar första scenen i Aristofanes klassiska komedi Lysistrate. Så plötsligt ställer en av dem frågan varför de ska spela en pjäs om påhittade kvinnor när ingen berättat historien om alla de riktiga kvinnor som kämpat för fred i världen. Hon har ingen lust att fortsätta och bestämmer sig för att strejka. Snart strejkar de alla och i tystnaden som uppstår ställs nästa fråga: Men om du fick berätta den historia du ville vart skulle du börja?

Och snart är de igång igen och vi får följa med på en vindlande färd från kampen för kvinnlig rösträtt till Alva Myrdals nobeltal och Pussy Riot. Och under resans gång får vi möta såväl Siri Derkert, Elin Wägner och Maj Britt Theorin, men också helt vanliga anspråkslösa kvinnor som i åratal delat flygblad mot kärnvapen utanför Konsum.

Föreställningen är en hyllning till alla de kvinnor som kämpat och kämpar. Men den bär också på en fråga till oss alla om vad vi väljer att göra med våra liv. Hur långt vårt ansvar sträcker sig. Både för våra egna handlingar men också vilken historia vi väljer att föra vidare till kommande generationer. Segrarna skriver historien heter det och den historia vi fått berättad för oss är oftast den om kungarna och krigen. Kriget är priset vi får betala för demokrati och frihet heter det. Men frågan är om det måste vara så?

Ur Per Hellgrens recension i Kuriren:
”I en serie tablåer varvat med komiska musiknummer spelas snabba scener upp om svidande kvinnoöden i skuggan av män och krig. För att slutligen landa i samtidens punkfeminism med ryska Pussy Riot som med furiös energi rockar loss iförda färgglad rånarluvor för att i domens timma utbrista: Känn frihetens doft tillsammans med oss!”
(…)
”Ja, det är tammefan så här teater ska spelas.”

På scen: Angelica Jennesved, Anja Björck och Ellinor Sterner
Regissör: Stina Oscarson

Arrangör: Kvinnor för Fred
Scenografi: Camilla Winter Jarlgård
Musikarrangemang: Emil Molin
Foto: Siri Wallentén