Organisation   Fredsarbete   KFFs tidning   Aktuellt   Försäljning   Länkar   Arkiv   Kontakt

Den spännande resan i Kurdistan:  


Den kom till Smaragdgatan 24 klockan fem en gråmulen oktobermorgon. Där klev Awaz Daleni, kurdisk trebarnsmor från Suleymania, in i taxin. Sedan ringde hon till mig och frågade vart bilen skulle härnäst.
– Till Distansgatan 11, sa jag.
Kit Larsen Hughes, som skulle in i taxin där tillsammans med Maria Hagberg, hade oroat sig för att bilen inte skulle ha plats nog för allt vårt bagage. Men det gick bra även på nästa adress, som var Silvermyntsgatan 9.

Där var det jag som klev in i bilen och vi fortsatte nu till Landvetters flygplats, där vi skulle möta Linnea Malmsjö Sonander och feyli kurdiskan Zainab Hussaini. En feyli kurd kommer från södra Irak och talar kurdi feyli.

Linnea och Zainab arbetar båda för Rädda barnen och de hade samlat ihop en mängd leksaker att ta med till Kurdistan dit vi skulle. Men resväskorna hade inte räckt till så vi fick gå till SAS monter och be om att få en ”complimentary box”,  flyttkartong i vitt, modell mindre. Många kockar försökte få ihop kartongen. Leksakerna svämmade över. Till sist packade vi om boxen och förseglade den med sin ”tag”, det vill säga den tejpremsa vi fått när vi checkade in, med destinationsort Erbil på. I hastigheten glömde vi att betala ”boxen” men eftersom det var min granne från Silvermyntsgatan som satt i luckan hos SAS, så kunde jag, när det gick upp för mig att vi smitit från betalningen, i efterhand reda ut det hela och vi fick ”boxen” gratis. Tack Gunilla på SAS!

Många kockar försökte få ihop kartongen. Leksakerna svämmade över. Till sist packade vi om boxen och förseglade den med sin ”tag”, det vill säga den tejpremsa vi fått när vi checkade in, med destinationsort Erbil på.
Linnea Malmsjö Sonander och Zainab Hussaini på Landvetters flygplats. De har nu checkat in alla leksaker de samlat ihop inför Irakresan. Foto Gudrun Tiberg
Bild 2429

Klicka på bilden för att få den större
Nu kunde vi gå genom säkerhetskontrollen och få i oss något att dricka. Jag hade redan ätit mina vanliga grova flingor med yoghurt, så jag passade i stället på att köpa både deodorant och en tvåpack kroppslotion till mig själv och en trepack herrdeodoranter till mina söner.
 
Vi förmedlade information till varandra; planer och tips vi tänkt ut innan vi lämnade våra hem och fick snart våra platser i planet vi skulle flyga med till Wien. Stoppet där var kort men jag hann ändå rafsa till mig en liten flaska cognac, jordnötter och choklad av finaste österrikiska märke.

Så här glada var vi när vi äntligen kom ivag, mot Erbil. Kit Larsen Hughes, webmoster för Nätverket mot hedersrelaterat våld, Maria Hagberg, KFF och Gudrun Tiberg, KFF, väst. Foto Zainab Hussaini
Bild 2432
På nästa plan blev stämningen i kabinen märkbart uppsluppen. Kurdiska irakier med olika bakgrund, kvinnosakskämpar och regeringsanknuta män, skrattade och skämtade med varandra och med vår kurdiska kompis, Awaz. Hon presenterade oss för några av de andra passagerarna, särskilt för för Mahabad Qaradaxi. Mahabad har arbetat för kvinnornas sak i Kurdistan i många år, både som regeringsrådgivare och iandra sammanhang. Hon är också poet och skribent.


Maten smakade bra och det vita österrikiska vinet var svalt. Det blev både ett och två glas. Resan från Göteborg till Erbil är inte särskilt kämpig, när den går över Wien, på det vis vi reste. Jag hade ändå föreslagit att vi skulle ta ett avslappnande bad i en hamam när vi kom fram.

Först skulle vi dock till Mondeal hotel på 60-metersgatan. Fast att hotellet hette så, det hade vi inte riktigt präntat in i skallarna ännu. Vi blev väl mottagna, fick våra rum och jag undrade om det fanns en hamam i närheten.

Vilket kackel det blev! Nej och ja och jo, men fast dit kan du inte gå och det är ju så, att de rika har byggt sina egna hamam hemma i sina hus, så de som nu finns kvar i staden är bara för de allra fattigaste och det är inte så rent där och, och, och… Jag gav upp för ögonblicket. Awaz och jag gick i stället en promenad i Erbils parker den första mörka, ljumma kvällen i Kurdistan. Erbil, som heter Hawler på kurdiska.
Lite senare på kvällen träffade vi ett helt gäng med kvinnor, som haft konferens i Erbil och nu plockade upp oss för en sen middag. Där var Sandra Phelps, från universitetet i Erbil, Liza Nissan Hido, från Baghdad Women’s Association, Boriana Jönsson, från Kvinna till kvinna, Israa H. Abd, mjukvarudesigner och aktivist, och Suzan Aref, chef för The women empowerment organization.

Boriana Jönsson från Kvinna till kvinna, som just nu var stationerad i Amman, Jordanien.
I bakgrunden Sandra Phelps, universitetet i Erbil och Liza Nissan Hido, BWA.
Foto Gudrun Tiberg
Bild 2434
De hade haft en kvinnokonferens och hälsade nu oss välkomna till Hawler (Erbil). Sandra Phelps, från Nya Zeeland och universitetsan-
svarig
i Erbil och ingenjör Liza Nissan Hido, ordförande för Baghdad women association,  BWA. Foto Gudrun Tiberg
Bild 2433


Awaz Daleni, vår eminenta tolk
och vägledare, Israa Hassan Abd,
mjukvarudesigner och aktivist inom
BWA, Suzan Aref, ledare för Women
empowerment organization i Irak
samt Kurdistans stora kvinnoförkämpe
och poet, Mahabad Qaradaxi, på
Hotel Mondeal i Erbil, inna vår
gemensamma middag första kvällen
i Kurdistan.
Bild 2436

Det blev en spännande kväll med många och långa samtal, lätt kaotiskt restaurangbesök och så småningom slog jag, för andra gången denna dag, höger utsida av min högra vad, i sänghörnet på min ganska hårda säng, med alltför hård kudde, på Mondeal hotel. Jag tog mig en cognac och somnade in.

På morgonen vaknade jag i stort sett samma tid jag alltid brukar, före alla andra och kunde från fönstret i mitt hotellrum se solen ligga gömd bakom ett stort svartskuggigt hus tillhörande Hawlers skyline. Fram med penslar, tubakvarellfärger och ett bra papper! En stor och en liten bild, av solens raskande bakom huset, lyckades jag få till, innan ljuset blev så starkt att jag inte kunde se ut genom fönstret längre utan solglasögon. Ett antal små akvareller blev det också med stark dimma som motiv.


Solen står bakom höghuset, en del av
Hawlers skyline. Akvarell Gudrun Tiberg. 
Foto Gudrun Tiberg
Bild 2060Hotellfrukost med kurdiska ”scrambled eggs” och speciellt gott färskt bröd, tack vare att hotellägaren själv hade beställt fram det till sig och små, alldeles ljuvliga, glas med väl sötat te. Awaz fanns där till min hjälp och det enda jag klagade på var, att jag hade slagit i vaden i det förbenade sänghörnet två gånger igen, medan jag fipplade med vatten, papper och färger.

Nu skulle vi träffa Mahabad och hennes chaufför Seerwan Hussen Abdulla (bilderna 2440 och 2443), för att så småningom ta oss till en fritidsby med närliggande konferensanläggning, byggd i trä, lite i svensk stil. Det var utbildningsdirektör Asos Shafeek, vid sport- och ungdomsministeriet, som ville visa oss sitt senaste projekt. (Se bildsvepet.)Med Seerwan Hussen Abdulla som chaufför färdades vi tryggt genom det kurdiska landskapet. Till vänster om bilen: Linnea Malmsjö Sonander, Zainab Hussaini och Awaz Daleni. Foto Gudrun Tiberg
Bild 2440

Seerwan Hussen Abdulla, Mahabad Qaradaxis chaufför och livvakt, fick också bli vår fotograf ibland. Awaz Daleni, Gudrun Tiberg, Zainab Hussaini och Linnea Malmsjö Sonander med skrytbygget Hotell Xansad i bakgrunden. Foto Seerwan Hussen Abdulla
Bild 2443

Här träffade vi den första gruppen, om ca tjugo ungdomar, som skulle gå en tio veckors utbildning med både demokrati och ledarskap på schemat. Tio sådana grupper var planerade och vi fick introducera oss för den allra, allra första gruppen. Det kändes hedersamt och lite märkligt. Maria Hagberg gjorde sin första dragning av syftet med vår resa och vilka vi var, inför gruppen och dess ledare, Hoger Chato, från PAO. Ytterligare fyra organisationer, Komak, PDA, Kyeo och Mosy, var representerade i det samarbete som lett fram till satsningen. (Se bildsvepet)

Förutom de ord Mahabad skickade med ungdomarna, fick vi alla sex, Maria, Kit, Zainab, Linnea, Awaz och jag presentera oss själva. Så lämnade vi gruppen åt sin första lektionstimme och slog oss ner i den nya, fina, ljusa restaurangen en stund med Mahabad och Asos, som talar flytande svenska, så utbildningsdirektör han är i Kurdistan. Vi berättade lite mer om vad vi ville göra under vår resa och framöver och Asos lovade ta oss med på fyra olika studiebesök dagen därpå. (Se bildsvepet.)

Det blev studiebesök på det skyddade boendet Nawa center, under ny ledning sedan några månader av Nigar Bakir; besök på det stora barnsjukhuset Helena center, startat av en svenska. Röntgenläkaren där vädjade om ny utrustning till sin verksamhet, då den gamla nyligen hade exploderat rakt i ansiktet på honom. Protesverkstaden på Helena center var väl utbyggd och de unga kvinnorna, Shrust Masud, 25 år och Bokan Salih, framställde skickligt proteser till även mycket små barn.

Vi gjorde en visit hos barnen på Chandahuset, lett av rektor Kajal Abuljabar. Hon såg verkligen alla den 82 barnen som sina egna. 40 av barnen bodde på Chandahuset, de andra kom på dagarna. Åldermässigt var de allt från fyra till 18 år. Biblioteksansvarig var Vyan Xalil Aziz (bild 2475) vars dotter, Yadgar Mohammed, bor i Göteborg. Väl hemma har vi blivit bjudna på kaffe, te och jättegott nybakat kaffebröd hos henne.

Vyan Xalil Aziz,
biblioteksansvarig på Chandahuset,
ett barnhem i Hawler.
Foto Gudrun Tiberg
Bild 2475


Slutligen gjorde vi ett besök på ungdomsfängelset i Erbil. Vi fick möjlighet att besöka kvinnoavdelningen av fängelset och kunde, via vår tolk, Awaz Daleni, prata med de internerade kvinnorna om deras vardag. De som hade barn fick ha sina barn hos sig upp till tre års ålder. Många av kvinnorna arbetade med pärlarbeten men även sömnad sysselsatte dem om dagarna. Några få pärlarbeten lyckades vi köpa från kvinnorna i ett av fängelserummen, där kvinnorna bodde åtta och åtta.

En av kvinnorna hade vid en vägspärr upptäckts med ett bombbälte kring midjan. Hennes man hade omkommit i ett attentat och hon ville inte leva längre, utan komma till himlen till sin man. Så hon hade lånat sig till ett bombattentat men blev ertappad. Hon framstod nu, i kvinnofängelset, som den mest välvårdade av alla de internerade. Av personalen, om totalt 219 anställda på hela ungdomsfängelset, var 40 personer kvinnor.

Nästa dag besökte vi ministern för civilsamhällesfrågor, George Mansour, (bilderna 2476, 2478 och 100 ) på hans ministerium. Han har ansvar för allt arbete med ”nongovermental organizations” (NGO:s) i Kurdistan. Under en av resorna träffade vi också rent spontant på Hawlers (Erbils) borgmästare Nauzad Hadi Maulood. (Bild 2460) Men han var inte den ende borgmästare vi fick hälsa på. Senare under resan togs vi emot av Halabjas Qaymqam, Foud Salh Reza, i hans tjänsterum (bild 4295).Vi ställde upp oss för fotografering hos ministern. Mahabad Qaradaxi, Kit Larsen Hughes, Awaz Daleni, minister Mansour, Zainab Hussaini, Maria Hagberg och Linnea Malmsjö Sonander. Foto Gudrun Tiberg
Bild 2478

George Mansour, som vistats länge i Kanada, talade perfekt engelska till skillnad från de flesta vi träffade under vår resa. Detta gjorde att tolksituationen helt plötsligt blev den omvända. Jag fick tolka från engelska till svenska för vår annars så utmärkta, alltid tolkande, Awaz.
Awaz Daleni med minister George Mansour, som talade kurdiska med Awaz och engelska med oss andra. Foto Gudrun Tiberg
Bild 2476
Halabjas borgmästare heter Qaymqam Foud Sahl Reza. Här, Gelas Mohammad Ali, Kit Larsen Hughes, Gudrun Tiberg och Awaz Daleni, hos honom.
Bild 4295


Eftersom en av mina vanor, under resor utomlands, är att skriva vykort hem till mina söner, till en målarkompis och till jobbet, så hade jag gjort det även denna gång. Jag tillverkar korten själv i form av vykortsstora teckningar eller akvarellmålningar. Sedan några dagar tillbaks gick jag alltså omkring med korten i min ryggsäck och tjatade på alla jag mötte, att de skulle hjälpa mig att få skickat dessa kort hem till Sverige. Postgång från Kurdistan finns inte annat än i form av paketförsändelser genom transport- och logistikfirmor.

Vår underbare chaufför Seerwan Hussen Abdulla tog sig an mitt problem och körde till tingsrätten och köpte sex stämpelavgiftsmärken. Men innan jag hann få dem på korten och hade gått med dessa till tingsrätten igen, hade jag, hos civilsamhällesminister Mansour (bild 2476), träffat på ministerns medarbetare Shoan Anwar.Fr v Kit Larsen Hughes och minister Mansour. Sittande på huk Awaz Daleni. Så Maria Hagberg, Zainab Hussaini, Linnea Malmsjö Sonander, Gudrun Tiberg, Shwan Anwar och Mahabad Qaradaxi. Shwan Anwar tog sedan hand om Gudrun Tibergs vykort, som hon ville få hem till Sverige.
Bild 100


Shwan, som hade sin bror i Uppsala (där jag är uppväxt), berättade för oss att broderns hustru låg på Akademiska sjukhuset i Uppsala med bröstcancer och eftersom jag hade fått med mig ett ”rosa band” från Sverige, så halade jag genast fram det och överräckte till Shwan. Han lovade därpå att försöka få hem mina vykort till Sverige och jag blev naturligtvis jätteglad.

Under en av resorna inom Kurdistan träffade vi också rent spontant på Hawlers (Erbils) borgmästare Nauzad Hadi Maulood


Dreamland är ett nybygge, en sorts semesterby, för besökare i Kurdistan. Där träffade Maria Hagberg och Mahabad Qaradaxi av en tillfällighet på Hawlers borgmästare Nauzad Hadi Maulood. Awaz Daleni sitter till höger. Foto Gudrun Tiberg
Bild 2460

på semesteranläggningen Dreamland


Utsikt från restaurangen på Dreamland i Kurdistan. Akvarell av Gudrun Tiberg. Foto Gudrun Tiberg
Bild 2079

Men han var inte den ende borgmästare vi fick hälsa på. Senare under resan togs vi emot av Halabjas Qaymqam, Foud Salh Reza, i hans tjänsterum och av guvernören i Suleymania, Dara Admed Madjit, som var fantastiskt generös mot oss under vår vistelse i hans stad.


Guvernör Dara Admed Medjit tilsammans med Awaz Daleni och ordföranden i kvinnoutskottet i Suleymanias kommunfullmäktige, Kner Abdullah. Foto Gudrun Tiberg
Bild 2525

Maria Hagberg, Nätverket mot hedersrelaterat våld, har ett gott öga till guvernören i Suleymania, Dara Admed Medjit . I mitten PUK-politikern Ronak Bomba Mahmoud från unionspartiet i Kurdistan. Foto Gudrun Tiberg
Bild 2530

Linnea Malmsjö Sonander och Zainab Hussaini samtalar med Suleymanias guvernörs pressekreterare Jino Hadi och Awaz Dalenis man Dilan Daleni. Foto Gudrun Tiberg
Bild 2527


Han ställde två chaufförer till vårt förfogande och vid vår resa till Biara och byn Tawela, i de kurdiska bergen, nära den iranska gränsen, även två beväpnade vakter.


Vakterna Suleymanias guvernör tilldelade vår delegation inför resan till byn Tawela, uppe i de kurdiska bergen. Foto Gudrun Tiberg
Bild 2579
Vi började ju vår vistelse i Kurdistan i huvudstaden Erbil, eller Hawler, som den heter på kurdiska. Därifrån skulle vi ta oss till Suleymania och Halabja. Några tågförbindelser fanns inte så vi chartrade två taxibilar och bestämde att vi skulle ta den norra, längre vägen och inte den södra, som går genom Kirkuk.

Kirkuk är en av de städer där Irak utvinner olja, så där kan det vara mer oroligt än i andra delar av Kurdistan. Läget i de delar av Irak vi besökte var lugnt och vi ville heller inte utsätta oss för onödiga faror.

Resan mellan städerna är inte lång. Vi stannade ungefär halvvägs och tittade, från ett bergspass, ut över slätten kring Suleymania (bild 2482). Dimman låg tät (bild 2484). Dagarna innan hade jag målat några akvarellbilder i Hawler och de sista bilderna beskrev det vi nu såg (bild 101). Jag hade, i mina bilder, förutsagt vad vi skulle komma att få se!


Vi tar en paus i bergpasset mellan Hawler och Suleymania. Taxibilarna var vita och orangefärgade. De båda taxichaufförerna, Awaz Daleni, Maria Hagberg och Kit Larsen Hughes.
Bild 2482
Foto Gudrun Tiberg
De båda taxichaufförerna, som körde oss från Hawler till Suleymania, flankerar Gudrun Tiberg, Kit Larsen Hughes, Maria Hagberg, Zainab Hussaini och Linnea Malmsjö Sonander. Awaz Daleni tar fotot. Chauffören längst till höger körde sedan också Gudrun Tiberg samma väg tillbaks och ut till flygplatsen, när hon skulle flyga hem från Kurdistan. 

Bild 2488
Foto Gudrun Tiberg


Sand i luften utgör dimman ovanför dalen där Suleymania ligger. Våra taxichaufförer och till höger Awaz Daleni.
Bild 2484
Foto Gudrun Tiberg

Samma dimma, i Gudrun Tibergs sannspådda akvarell från Hawler, som vi sedan dagarna efter såg från bergpasset mellan de båda städerna Hawler och Suleymania.
Bild 101
Foto Gudrun Tiberg

Övernattningen i Tawela var en av höjdpunkterna under vår resa. Vi träffade där den 30-åriga kvinnliga kommundirektören Nurja Naseh Achmed och ett antal av Biaras kommunfullmäktigeledmöter ur kvinnoutskottet där Kommunen Biara bombades 2003 av USA för att driva bort extremister, som slagit sig ned i bergstrakterna runt om. De 30000 invånarna i kommunen hade flytt, många till Suleymania. Nu var ca 8000 människor tillbaks i sin hemtrakt igen.


Awaz Daleni talar med kommundirektör Nurja Naseh Achmed, 30 år, vid vårt besök i hennes kommun Biara. Foto Gudrun Tiberg
Bild 2567

 Kvinnoutskottet i kommunen Biaras fullmäktige. Ikbal Aubullrahman, Sbriya Hamasali Hameshrif, gästen Awaz Daleni, Munire Behjet Ali och Kocher Behjet Ali. Foto Gudrun Tiberg
Bild 2584
De vänliga taxichaufförerna skulle bli en tillgång senare under resans gång, när jag, som första deltagare i gruppen skulle åka hem till Sverige igen. (Bild 2488) Vi hade då tillbringat tio dagar i landet med de gula bergen och mina lediga dagar var slut. Sista dagen av min vistelse fick jag vara med om en fantastisk kvinnosamling på Amez i Suleymania.

Alla kvinnoorganisationer vi kunde nå hade skickat deltagare till en workshop. Vi blev så upptagna av informationsutbytet att vi glömde bort tiden. Den lunch vi beställt stod och väntade i sina plastpåsar. Ovanpå den varma kebaben stod två små skålar med syrad sallad, väl övertäckta med gladpack. Jag vet ju, att det finns särskilt kraftfulla bakterier, som växer utan lufttillförsel men den här gången glömde jag allt för de viktiga samtal vi förde.

Jag åt med god aptit och så gjorde de andra deltagarna också. På kvällen gjorde jag en artighetsvisit hos Awaz Dalenis yngste bror. Där var jag inte särskilt artig. Jag kräktes inne på deras toalett! De anaeroba bakterierna hade slagit till. Anaeroba bakterier använder ämnen som nitrat, sulfat och karbonat för att växa till sig. I Sverige kallar vi det för ”grytsur” mat. För att slippa detta ställer vi locket på sned på grytan när maten i den ska kallna så syret kommer till. Känner ni igen det?

Jag blev ytterligt dålig i magen och kunde inte stanna i sängen mer än en kvart åt gången den natten. På morgonen skulle jag resa med taxi i tre timmar till Hawlers flygplats för vidare befordran till Wien och senare Landvettter. Hur skulle jag klara detta? Av en liten plastpåse tillverkade jag en blöja och tack vare de fina mjuka pappersservetterna i Kurdistan klarade jag mig någorlunda.

Det var alltså samma taxichaufför, som hade kört oss från Hawler via bergspasset till Suleymania, som körde mig till flygplatsen. Han visste inte hur dåligt jag mådde och inte kunde vi kommunicera särskilt väl heller, då han inte talade någon engelska och jag bara kunde två ord av en av de kurdiska dialekterna.

Jag hade lyckats SMS:a till mina söner att jag var på väg hem. En av dem åkte ut till Landvetter redan kvällen innan jag verkligen kom hem men nästa dag blev jag i alla fall hämtad med bil. Så följde en besvärlig natt till och på morgonen gav jag upp och tog mig till infektionskliniken på Östra sjukhuset i Göteborg.

Fler bilder>>>>
Partipolitiskt och religiöst obunden
Kvinnor för fred, Breda Gatan 6, 115 21 Stockholm
Telefon & fax: 08-667 97 27, Pg: 439 12 25 - 2, E-post:
kff@telia.com                  Webmaster: annalena.pikas@bahnhof.se