Skip to main content
Aktuellt

Insändare: Vansinnigt med klusterbomber till Ukraina

By 22 juli 2023december 3rd, 2023No Comments

President Joe Biden sägs att ”under vånda” ha fattat beslutet att skicka klusterbomber till Ukraina. Vånda eller ej, men att förslaget ens uttalats är ett uselt betyg åt Försvarsalliansen Nato.

I nästan 20 år har röster höjts från många länder om förbud, däribland Sverige 2006. Vietnam, som har smärtsamma erfarenheter av dessa grymma och lömska bomber har varit drivande att FN ska förbjuda klusterbomber. Sedan 2008 har 120 länder undertecknat en internationell konvention mot användande av klusterbomber.

Enligt Pentagon (DN 9 juli) har de bomber man avser att skicka inte detonerat som de ska, äldre granater kan ha en felfrekvens på 14 procent. Är det en förmildrande omständighet? Ett flertal freds – och människorättsorganisationer har protesterat mot beslutet, även flera Natoländer. Peter Wallensteen knuten till Freds – och konfliktforskning vid Uppsala Universitet menar att ”den som försvarar sig ska se till att den har den högre moraliska plattformen”.

Men lagt kort ligger, nu vet vi att det är så den civilrättsvidriga militära retoriken går inom Nato. Och det är en sådan krigsallians som Sverige så hett velat bli medlem i.

Kvinnor för fred kräver att Sveriges regering å det skarpaste fördömer USA:s förslag.

Kvinnor för Fred
Ingalill Ek

Leave a Reply